Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία δέχτηκε να παραλάβει τους 629 μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο Aquarius στα ανοιχτά της Λιβύης, δεν έχει κανένα «πρόβλημα» ούτε με τη Γαλλία, ούτε με την Ιταλία, τις δύο χώρες οι σχέσεις των οποίων επιδεινώθηκαν με αφορμή την υπόθεση αυτή.

«Δεν πρόκειται για πρόβλημα της Ισπανίας με την Ιταλία, ούτε με τη Γαλλία» δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαλένθια, όπου αναμένεται να καταπλεύσει τις επόμενες ημέρες το Aquarius. «Συμπεριφερθήκαμε, κατ’ αρχάς όπως μας υποχρεώνει το Σύνταγμά μας» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στις διεθνείς συμφωνίες και «επειδή είμαστε (μέλος) της Ευρώπης», απάντησε σε έναν δημοσιογράφο που την ρώτησε αν η Ισπανία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει χιλιάδες μετανάστες.

Η κυβέρνησης της Ιταλίας αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεχτεί τους μετανάστες αυτούς και ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αναφώνησε «Νίκη!» όταν η Μαδρίτη προσφέρθηκε να τους παραλάβει.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρενέβη καταγγέλλοντας «τον κυνισμό και την ανευθυνότητα» της ιταλικής κυβέρνησης, μια δήλωση που προκάλεσε διπλωματική κρίση στις σχέσεις του Παρισιού με τη Ρώμη. Ο Σαλβίνι απάντησε παρακινώντας τη Γαλλία να παραλάβει περισσότερους μετανάστες, όπως είχε δεσμευτεί το 2015. Παρά τις εντάσεις, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα μεταβεί αύριο στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Μακρόν.

Η ισπανική κυβέρνηση διευκρίνισε επίσης σήμερα ότι δεν θα χορηγηθεί αυτομάτως καθεστώς πρόσφυγα στους επιβάτες του Aquarius αλλά η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά.