Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι εξακολουθεί να περιμένει από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μια συγγνώμη για τα επικριτικά σχόλια που έκανε για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ιταλία.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ρώμη ενήργησε με «κυνισμό και ανευθυνότητα» όταν αρνήθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να επιτρέψει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία του πλοίου Aquarius που μετέφερε 629 μετανάστες, πυροδοτώντας μια πικρή διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών, με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει σύνοδο με τον Μακρόν που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή.

«Περιμένουμε μια συγγνώμη. Αν μας την πει, μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο μονοπάτι», δήλωσε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοσταθμό. «Υπάρχει ακόμη χρόνος για υποχώρηση, συγγνώμη και μετά ένα νέο ξεκίνημα», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν τηλεφώνησε σήμερα στον Κόντε, δήλωσε πηγή του ιταλικού πρωθυπουργικού γραφείου, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό ενός πλοίου που μετέφερε 629 μετανάστες.

Η Ιταλία και η Μάλτα επί 30 ώρες επέρριπταν η μία στην άλλη την ευθύνη για το πλοίο Aquarius, που είχε ναυλωθεί από τη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee, μέχρι που παρενέβη η Ισπανία και πρότεινε να παραλάβει η ίδια τους ανθρώπους αυτούς.

Το Aquarius αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Βαλένθια σε λίγες ημέρες.