Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φαίνεται ότι πρόκειται να αποφύγει μια ντροπιαστική ήττα στο βρετανικό κοινοβούλιο για τα σχέδιά της σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές μετά το Brexit, μία ημέρα αφού κατέστειλε μια ανταρσία εντός του κόμματός της.

Τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί των τροποποιήσεων που εισήχθησαν κατά την εξέταση του κειμένου από την άνω βουλή του κοινοβουλίου για τη σχέση της Βρετανίας με την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπη με την προοπτική να χάσει την ψηφοφορία καθώς οι αντάρτες βουλευτές άφησαν να διαφανεί ότι στηρίζουν την αλλαγή που πρότεινε η Βουλή των Λόρδων, ζητώντας από τους βουλευτές να αναφέρουν τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να εξασφαλίσουν μια τελωνειακή ένωση.

Ωστόσο, η πρόταση της κυβέρνησης να αναφέρονται αντ’ αυτού οι προσπάθειες διασφάλισης μιας τελωνειακής «ρύθμισης» φάνηκε ότι ήταν αρκετή για να αναβάλει μια πιο εις βάθος συζήτηση επί της κυβερνητικής πολιτικής.

Η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, η οποία θα καθορίσει το εμπόριό της για δεκαετίες, έχει γίνει το εξιλαστήριο θύμα στη διαμάχη που ταλανίζει το Συντηρητικό κόμμα της Μέι για το Brexit. Με τον συμβιβασμό αυτό, η Μέι έχει τώρα περισσότερο χρόνο να επεξεργαστεί μια συμφωνηθείσα θέση για το εμπόριο με τους υπουργούς της.

Η διαδικασία αυτή δεν φάνηκε τόσο απλή χθες, όταν η Μέι αναγκάστηκε να εξουδετερώσει μια ακόμα ανταρσία στη Βουλή, προσφέροντας ένα συμβιβασμό που θα μπορούσε να δώσει στους βουλευτές μεγαλύτερο έλεγχο για το Brexit.

Ο αντίκτυπος έπειτα από τη χθεσινή ψηφοφορία, την οποία κέρδισε η κυβέρνηση για να εξαλείψει μια αλλαγή που θα μπορούσε να δώσει στη Βουλή την εξουσία να αναγκάζει τους υπουργούς να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, φάνηκε ότι θα επισκιάσει τις σημερινές ψηφοφορίες.

Η συμφωνία προκειμένου να αποτύχει η ανταρσία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει τις αλλαγές που δίνουν στους βουλευτές μεγαλύτερο έλεγχο επί της διαδικασίας του Brexit.

Ορισμένοι από τους φιλοευρωπαίους αντάρτες βουλευτές δήλωσαν ότι έλαβαν διασφαλίσεις από τη Μέι ότι τα στοιχεία που πρότεινε ο βουλευτής των Συντηρητικών Ντόμινικ Γκριβ θα εισαχθούν στο νομοσχέδιο αποχώρησης από την ΕΕ.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Brexit φοβήθηκαν ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική στάση της Βρετανίας στη συνομιλίες για την αποχώρηση από την ΕΕ και το υπουργείο για το Brexit γρήγορα έβγαλε μια ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν: «Δεν έχουμε και δεν θα συμφωνήσουμε στο να δένει η Βουλή των Κοινοτήτων στα χέρια της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση».

«Είναι πιθανόν πολύ νωρίς για να το πούμε», δήλωσε βουλευτής υπέρ του Brexit αναφορικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες με μια ομάδα φιλοευρωπαίων συντηρητικών βουλευτών προκειμένου να βρει μια νέα διατύπωση για τη θέση της σε ό,τι αφορά το να δώσει στο κοινοβούλιο μια «ουσιαστική ψηφοφορία» για τη συμφωνία του Brexit. Θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν το τέλος της εβδομάδας πριν το νομοσχέδιο επιστρέψει στη Βουλή των Λόρδων.

Σήμερα, οι ψηφοφορίες για το εάν η χώρα θα παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), που δίνει στις χώρες πρόσβαση στην ενιαία αγορά με αντάλλαγμα την αποδοχή της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων, προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίων, ίσως αποκαλύψουν το βαθύ χάσμα εντός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ηγεσία των Εργατικών κατέθεσε τη δική της τροπολογία προκειμένου να αντικαταστήσει αυτή του ΕΟΧ, ζητώντας μια ψηφοφορία για τη διαπραγμάτευση μια νέας συμφωνίας ενιαίας αγοράς με την ένωση.

«Τώρα είναι η σειρά των Εργατικών να δείξουν τη δυσλειτουργία τους», δήλωσε βουλευτής των Εργατικών.