Τέλος στην περιπέτεια των 629 μεταναστών που μεταφέρει το πλοίο Aquarius και το οποίο βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε αναμονή ανοικτά των ακτών της Μάλτας και της Ιταλίας, δίνει η Ισπανία αφού Βαλέτα και Ρώμη αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο του πλοίου στα λιμάνια τους.

Συγκεκριμέναο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια, ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του.

«Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και να προσφέρουμε ένα ασφαλές λιμάνι στους ανθρώπους αυτούς, προκειμένου να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Σάντσεθ.

Ο Σοσιαλιστής Σάντσεθ, έκανε αυτή την προσφορά αφού οι δήμαρχοι τόσο της Βαλένθια όσο και της Βαρκελόνης προσφέρθηκαν να δεχθούν το πλοίο στα λιμάνια τους.

Εκκληση από τον ΟΗΕ προς Ιταλία και Μάλτα

Νωρίτερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (HCR) κάλεσε την Ιταλία και τη Μάλτα να επιτρέψουν αμέσως σε ένα πλοίο που μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες να καταπλεύσει στα λιμάνια τους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση επιτακτικά επείγουσα από ανθρωπιστική άποψη.

Το πλοίο Aquarius, που έχει ναυλωθεί από τη ΜΚΟ SOS Méditerrannée, διέσωσε το Σάββατο 629 μετανάστες, μεταξύ των οποίων επτά έγκυοι, 11 παιδιά μικρής ηλικίας και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αλλά παραμένει από τότε σε κατάσταση αναμονής ανοικτά της Ιταλίας και της Μάλτας, που αρνούνται την είσοδό του στα λιμάνια τους.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες «απηύθυνε έκκληση στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση εκατοντάδων ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι στη Μεσόγειο από το Σάββατο».

«Υπάρχει μια επιτακτικά επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση εδώ», δήλωσε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της HCR για την κεντρική Μεσόγειο. «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια.»

«Ευρύτερα θέματα, όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα», πρόσθεσε.

Η Μάλτα επανέλαβε την άρνησή της να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου, παρά τα αιτήματα της Ρώμης. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μάλτας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι επιχειρήσεις διάσωσης του Aquarius πραγματοποιήθηκαν στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Λιβύης και εξαρτώνταν από το κέντρο συντονισμού διασώσεων στη Ρώμη. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, πως η Μάλτα δεν έχει καμία υποχρέωση να αναλάβει τους μετανάστες.

«Κατά βάση, η αρχή της διάσωσης στη θάλασσα δεν πρέπει να αμφισβητείται λόγω περιστατικών όπως αυτό. Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν προκειμένου να υποστηρίξουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν αφίξεις στις ακτές τους», είπε ο Κοσετέλ.

Εκκληση και από το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε επίσης την Ιταλία και την Μάλτα να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό τους χρέος απέναντι στους 629 μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Aquarius.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση των ανθρώπων επί του πλοίου αυτού, του Aquarius, και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Νέες προειδοποιήσεις από Σαλβίνι

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι από τη μεριά του επανάλαβε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την είσοδο στα λιμάνια της ούτε σε άλλα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Εκτός από το πλοίο Aquarius, το οποίο παραμένει στην κεντρική Μεσόγειο περιμένοντας να του ανακοινωθεί αν πρέπει να κατευθυνθεί προς λιμάνι της Ιταλίας ή της Μάλτας, ο Ματέο Σαλβίνι, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε και στο πλοίο See Watch 3.

«Σήμερα και το πλοίο See Watch 3, μιας γερμανικής ΜΚΟ και με σημαία Ολλανδίας, βρίσκεται στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, εν αναμονή να επιβιβάσει, για πολλοστή φορά μετανάστες, για να τους φέρει στην Ιταλία. Η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Αυτή την φορά υπάρχει κάποιος που λέει όχι. Κλείνουμε τα λιμάνια», έγραψε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, των Πέντε Αστέρων, έγραψε στο διαδίκτυο ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει πάντα να σώζει ανθρώπινες ζωές, αλλά η Μάλτα μας δείχνει ότι η Ευρώπη αυτή πρέπει να αλλάξει».

Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση των λιμανιών της χώρας αποτελεί ευθύνη των ιταλικών υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών.