Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει τους επικριτές του να τον ακολουθούν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, έκρινε σήμερα Τετάρτη δικαστής ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η δυνατότητα ν’ αντιδράει κανείς στα συχνά προεδρικά tweet, σχολιάζοντάς τα, εντάσσεται στην άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, το οποίο προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος, ήταν το σκεπτικό της απόφασης της δικαστού Ναόμι Ράις Μπατσγουόλντ.

Μ’ άλλα λόγια, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέπεσε σε σφάλμα, μπλοκάροντας ορισμένους από τους πιθανούς «ακολούθους» του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter @realDonaldTrump, τον οποίο ακολουθούν άλλα 52 εκατομμύρια λογαριασμοί.

Κατέθεσαν αγωγή

«Σ’ αυτή την υπόθεση, ζητήθηκε από τη Δικαιοσύνη ν’ αξιολογήσει βάσει της Πρώτης Τροπολογίας, εάν κυβερνητικός αξιωματούχος μπορεί να μπλοκάρει πρόσωπο στον λογαριασμό του στο Twitter, αντιδρώντας στις πολιτικές απόψεις που διατυπώνει το συγκεκριμένο πρόσωπο. Εξετάσαμε παράλληλα εάν αυτή η ανάλυση διαφοροποιείται, καθώς ο αξιωματούχος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι όχι» διευκρίνισε η δικαστής.

Η υπόθεση βρέθηκε ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης μετά την κατάθεση αγωγής σε βάρος του μεγιστάνα τον Ιούλιο από το Knight First Amendment Institute στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και άλλους χρήστες – μεταξύ αυτών ηθοποιός από τη Νέα Υόρκη, καθηγητής κοινωνιολογίας από το Μέριλαντ, αστυνομικός από το Τέξας και τραγουδίστρια από το Σιάτλ, τους οποίους «μπλόκαρε» ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό ακριβώς τους εμπόδιζε από το να βλέπουν τα tweet που αναρτά σε καθημερινή βάση ο πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και να του απαντάνε απευθείας, επομένως, όπως ισχυρίζονται οι ενάγοντες, ο Τραμπ τους αποκλείει από το να συμμετέχουν στον διάλογο σε δημόσιο φόρουμ, παραβιάζοντας την Πρώτη Τροπολογία.

Δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των χρηστών που ο Ντόναλντ Τραμπ μπλόκαρε στο Twitter, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες.

Και ο Στίβεν Κινγκ

Οπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των προσώπων που μπλόκαρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι οι συγγραφείς Στίβεν Κινγκ και Αν Ράις, η κωμικός Ρόζι Ο΄ Ντόνελ, το μοντέλο Κρίστι Τέιγκεν, η ηθοποιός Μαρίνα Σίρτις και η επιτροπή πολιτικής δράσης βετεράνων του στρατού VoteVets.org.

Τα σχόλια των χρηστών που έχουν μπλοκαριστεί είναι δύσκολο να τα δει κανείς, καθώς δεν εμφανίζονται στις πρώτες γραμμές των αντιδράσεων κάτω από τα tweet του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ενός εκ των πρώτων ηγετών της διεθνούς κοινότητας που μετέτρεψε τον λογαριασμό του στο Twitter σε αγαπημένο εργαλείο επικοινωνίας.

Η δικαστής Μπατσγουόλντ δεν εξέδωσε συγκεκριμένη δικαστική εντολή που ν’ απευθύνεται στον Τραμπ, και με την οποία αξιώνει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιτρέψει στους ενάγοντες την πρόσβαση στον λογαριασμό του, επισημαίνοντας ότι επαφίεται στον πρόεδρο να το κάνει ερμηνεύοντας την απόφασή της.