Τρία σπάνια μπουκάλια κίτρινου κρασιού της περιφέρειας του Ιούρα, που φυλάσσονταν σε κάβα επί οκτώ γενιές και ίσως είναι οι παλαιότερες που κυκλοφορούν παγκοσμίως, θα τεθούν σε δημοπρασία το Σάββατο στο Λον-λε-Σονιέ (Jura, ανατολική Γαλλία).

Τα μπουκάλια κρασιού τύπου «Βουργουνδίας», δηλαδή με πλατιά βάση και λεπτό λαιμό, χωρητικότητας 87 cl (εκατοστόλιτρων/870 ml-χιλιοστόλιτρα) περιέχουν «vin jaune»(κίτρινο κρασί), ποικιλία λευκού οίνου, παραγωγής του αμπελουργού Ανατουάλ Βερσέλ (1725-1786) στην περιοχή Αρμπουά.

Τα μπουκάλια διατηρήθηκαν για πάνω από 200 χρόνια από τους απογόνους του σε υπόγειο κελάρι με θόλο του Αρμπουά, την πρωτεύουσα των κρασιών του Ιούρα, πριν αφαιρεθούν από τα ράφια ενόψει της δημοπρασίας.

Τα κρασιά, που προέρχονται από αμπέλι που κλαδεύτηκε επί Λουδοβίκου 15ου και τρυγήθηκε επί Λουδοβίκου 16ου, «είναι οι παλαιότερες φιάλες κρασιού παγκοσμίως σε κυκλοφορία, δηλώνει η Μπριζίτ Φενό του οίκου Jura Encheres, υπεύθυνη για την πώληση αυτή.

Δύο φιάλες του ίδιου οίνου εσοδείας είχαν ήδη πωληθεί, το 2011 στο Αρμπουά αντί 57.000 ευρώ και το 2012 στη Γενεύη αντί 46.000 ελβετικών φράγκων (38.300 ευρώ).

«Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι έχουμε τρεις φιάλες εκείνης της χρονιάς και εκείνης της ποιότητας, δηλώνει ο Φιλίπ Ετιεβάν, διευθύνων σύμβουλος της Jura Encheres.

Το 1994 είχε οργανωθεί μια δοκιμή του ίδιου κίτρινου κρασιού στον Πύργο Πεκό στο Αρμπουά, από 24 επαγγελματίες του κρασιού.

Με χρώμα κεχριμπαριού και γεύση «καρυδιού, μπαχαρικών, κάρι, κανέλας, βανίλιας και ξηρών καρπών», το κρασί είχε βαθμολογηθεί 9,4 στα 10 από τους δοκιμαστές, οι οποίοι είπαν στο τέλος: «Να ξαναδοκιμαστεί σε 100 χρόνια».

Συνολικά 102 φιάλες με κρασιά από την περιοχή του Ιούρα θα βγουν στο σφυρί το Σάββατο: εκτός από τα πολύτιμες φιάλες του Vin Jaune, ένα λευκό κρασί του Αρμπουά του 1811 θα προταθεί σε οινολάτρεις και συλλέκτες.