Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει τον σχεδιασμό της για τη σύνοδο κορυφής στις 12 Ιουνίου μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά αρνήθηκε να προβλέψει αν θα πραγματοποιηθεί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν πως οι συνομιλίες Τραμπ-Κιμ θα στεφθούν μ’ επιτυχία και εξέφρασε την «πεποίθησή του ότι θα το πετύχουμε».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κίνα πρόσφερε «ιστορικής σημασίας βοήθεια» με την άσκηση πίεσης στην Πιονγιάνγκ.

Οι συνομιλίες Νότιας και Βόρειας Κορέας

Οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας είναι πιθανό να επαναληφθούν μετά τις 25 Μαΐου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, δήλωσε νωρίτερα νοτιοκορεάτης κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιουν Γιουνγκ-Τσαν, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας, μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον σε συνέχεια της συνάντησης στον Λευκό Οίκο μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του νοτιοκορεάτη ομολόγου του Μουν Τζε-ιν.

Η Βόρεια Κορέα ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα, την τελευταία στιγμή, συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, σε διαμαρτυρία για τα κοινά γυμνάσια Σεούλ και Ουάσιγκτον και απείλησε ν’ αποσυρθεί από την επικείμενη ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο πρόεδρος Τραμπ εκτίμησε νωρίτερα σήμερα ότι η προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου συνάντησή του με τον Κιμ ενδέχεται ν’ αναβληθεί για αργότερα.