Εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα αποφασίσει εάν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και η σύντροφός του Ιρένε Μοντέρο εκπρόσωπος του κόμματος ξεκινά από σήμερα μεταξύ των μελών του αριστερού κόμματος Podemos και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Την εσωκομματική ψηφοφορία ζήτησε ο ίδιος ο Ιγκλέσιας έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι το ζευγάρι αγόρασε σπίτι έναντι 600.000 ευρώ στα περίχωρα της Μαδρίτης.

Ο σάλος προκλήθηκε τόσο για το μεγάλο ποσό, αν και το σπίτι θα αποπληρωθεί σε 30 χρόνια, όσο και για το γεγονός ότι ο Ιγκλέσιας το 2012 είχε ειρωνευτεί με tweet τον τότε υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για την αγορά ενός ρετιρέ έναντι… 600.000 ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες επανήλθε στο προσκήνιο και μια παλαιότερη ομιλία του, στην οποία κατηγορούσε τους πολιτικούς ότι «πάνε και κλείνονται σε σπίτια και απομονώνονται». Το ζεύγος Ιγκλέσιας – Μοντέρο που περιμένει δίδυμα αγοράκια επιβεβαίωσε την αγορά του σπιτιού με πισίνα και σπιτάκι για καλεσμένους στην πόλη Γκαλαπαγκάρ, 40 χλμ. από τη Μαδρίτη. Για την αγορά πήραν δάνειο 540.000 ευρώ, για την αποπληρωμή του οποίου θα πρέπει να καταβάλλουν 1.600 ευρώ μηνιαίως. Και μέσα στο Podemos δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ενοχλήθηκαν, παρότι σε συνέντευξη Τύπου το ζευγάρι χαρακτήρισε τις επιθέσεις «μέρος προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί το κόμμα».

«Εάν τα μέλη του κόμματος μας πουν να παραιτηθούμε, θα παραιτηθούμε» είπε ο Ιγκλέσιας. «Οταν τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία κάποιου, τότε δεν μπορεί να κρυφτεί». Το ερώτημα για τα μέλη του Podemos είναι: «Πιστεύετε ότι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και η Ιρένε Μοντέρο θα πρέπει να συνεχίσουν ως γενικός γραμματέας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος ή να παραδώσουν τις έδρες τους ως βουλευτές;». Το Podemos έχει περίπου 500.000 μέλη. Τα αποτελέσματα από το εσωκομματικό δημοψήφισμα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής ο δήμαρχος του Καντίθ Χοσέ Μαρία Γκονζάλεθ είναι το μόνο στέλεχος του Podemos που επέκρινε τον Ιγκλέσιας δημόσια. Η οργάνωση για τα κοινωνικά δικαιώματα Coordinadora 25S τον κατηγόρησε ότι χάνει την επαφή με τις ρίζες του. «Το θέμα δεν είναι να ζούμε φτωχικά ή σε σπηλιές, αλλά να είμαστε συνεπείς».

Τι γίνεται λοιπόν με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Ιγκλέσιας; Την ομάδα του Ινίγο Ερεχόν, που είναι δεύτερος στην κομματική ιεραρχία, αλλά και των λεγόμενων «αντικαπιταλιστών» του Podemos, που είναι η αριστερή πτέρυγα. Αποφάσισαν να μην κάνουν εκστρατεία εναντίον του Ιγκλέσιας και της Μοντέρο, αλλά να τους στηρίξουν ώστε να μη βαθύνει το εσωκομματικό χάσμα, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς την επόμενη χρονιά θα διεξαχθούν στην Ισπανία τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Ετσι, εκτός απροόπτου, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι θετικό για το ζευγάρι.

Αλλωστε το συνέδριο του κόμματος –όπου ο Ιγκλέσιας επανεξελέγη στην ηγεσία με ποσοστό 89% έναντι του Ερεχόν –είναι πρόσφατο. Το Podemos είχε λάβει την υποστήριξη σχεδόν του 1/5 των ισπανών ψηφοφόρων στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2016 και έγινε ένα από τα τέσσερα μεγάλα ισπανικά κόμματα. Στις τωρινές δημοσκοπήσεις δίνει μάχη για την ηγεσία της Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές.