Φτηνός δεν θα είναι αυτός ο γάμος: το συνολικό του κόστος υπολογίζεται σε 37 εκατομμύρια ευρώ. Η γαμήλια τούρτα θα στοιχίσει 57.000 ευρώ, τα λουλούδια 126.000 ευρώ και το κέτερινγκ κάπου 330.000 ευρώ. Σε σχέση όμως με προηγούμενους βασιλικούς γάμους, ιδίως εκείνον του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον το 2011, ο σημερινός γάμος της 36χρονης αμερικανίδας ηθοποιού Μέγκαν Μαρκλ με τον κατά τρία χρόνια μικρότερό της πρίγκιπα Χάρι, εγγονό της βασίλισσας Ελισάβετ, θα είναι πιο λιτός και πιο κουλ. Οχι τόσο επειδή ο γαμπρός μάλλον δεν θα γίνει ποτέ βασιλιάς (είναι έκτος στη σειρά διαδοχής), αλλά διότι η νύφη δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που κάποιος θα αποκαλούσε τυπική σύζυγος ενός πρίγκιπα.

Η μοναρχία είναι ένα από τα ισχυρότερα μπραντ της Βρετανίας –και αυτή η χώρα ήξερε πάντα να πουλά καλά τον εαυτό της. Ωστόσο, οι πολίτες –για την ακρίβεια οι υπήκοοι –του Ηνωμένου Βασιλείου δεν νοιάζονται και τόσο για τους άρχοντές τους. Σύμφωνα με έρευνα της Opinium Research, μόλις το 38% σχεδιάζει να παρακολουθήσει τον γάμο στην τηλεόραση. «Ο βασιλικός γάμος και η βασιλική οικογένεια διχάζουν έντονα τους ακροατές και τους τηλεθεατές μας: υπάρχουν αυτοί που ενδιαφέρονται πολύ για όλες τις λεπτομέρειες, εκείνοι που δεν τους καίγεται καρφί, αλλά και ορισμένοι που πραγματικά αγανακτούν με το γεγονός ότι είναι «υποχρεωμένοι» να ακούνε συνέχεια για τον γάμο», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Τζόνι Ντάιμοντ, βασιλικός ανταποκριτής του BBC. «Ποτέ μου δεν είχα ασχοληθεί με κάτι που ενδιαφέρει τόσο πολλούς. Οταν επέστρεφα από τη Γάζα ή τη Βαγδάτη κανείς δεν με ρωτούσε τι συνέβαινε εκεί. Τώρα, όλοι λένε την άποψή τους και κάνουν ερωτήσεις. Κι αυτό είναι ωραίο».

«Η βασιλική οικογένεια είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος μιας εντελώς ξεπερασμένης παράδοσης», μου λέει ο Ζακ Πολάνσκι, στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων. «Συμβολίζει όλο και περισσότερο τις ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη σύγχρονη κοινωνία. Ο Ουίλιαμ και ο Χάρι έχουν δείξει ότι θέλουν να εκσυγχρονίσουν τον θεσμό, ωστόσο πιστεύω ότι το χάσμα με την κοινωνία είναι πολύ βαθύ».

Η αποδοχή μιας διαζευγμένης αμερικανίδας μιγάδας απογόνου σκλάβων στους κόλπους της «πάλλευκης» βρετανικής βασιλικής οικογένειας συνιστά από μόνη της γεγονός. Είναι, όμως, αρκετή για να σηματοδοτήσει πραγματική αλλαγή σε μια χώρα όπου το αντιμεταναστευτικό αίσθημα και ο λανθάνων εθνικισμός και ρατσισμός δεν κυριαρχούν μεν, αλλά είναι πανταχού παρόντα; Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Κεχίντε Αντριους απαντά αρνητικά: «Ο βασιλικός γάμος είναι ένα μη γεγονός. Ο ισχυρισμός ότι είναι κάτι καλό για τις φυλετικές σχέσεις είναι προσβλητικός. Η βασιλική οικογένεια είναι ένα από τα βασικά σύμβολα της λευκότητας, της αυτοκρατορίας και των αποικιακών χρόνων».

Ολα του γάμου νόστιμα

* Ο γάμος θα τελεστεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον πύργο του Ουίνδσορ, 34 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου. Κουμπάρος είναι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, αδελφός του γαμπρού. Το μυστήριο θα τελέσει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, παρουσία 600 προσκεκλημένων. Ο 73χρονος πατέρας της νύφης Τόμας Μαρκλ δεν θα παρευρεθεί στον γάμο διότι την Τετάρτη υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς στο Μεξικό όπου διαμένει. Τη νύφη θα συνοδεύσει ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

* 2.640 απλοί πολίτες έχουν προσκληθεί στον πύργο. Στον καθένα θα προσφερθεί μια λουκανικόπιτα και ένα φλιτζάνι τσάι

* Η γαμήλια τούρτα έχει γεύση λεμόνι και σαμπούκο. Λευκά τριαντάφυλλα, δακτυλίτιδες και παιωνίες θα περιβάλλουν το ζευγάρι

* Ανάμεσα στα 10 παρανυφάκια συγκαταλέγονται τα παιδιά του Ουίλιαμ και της Κέιτ, η τρίχρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο τετράχρονος πρίγκιπας Γεώργιος

* Το δαχτυλίδι της Μέγκαν σχεδίασε ο ίδιος ο Χάρι, χρησιμοποιώντας δύο διαμάντια της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνας, που σκοτώθηκε το 1997.