Το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να φτάσουν οι απώλειες που προκάλεσε το μπλοκάρισμα της εφαρμογής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Telegram, από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor.

Όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο επιθεωρητής της ρυθμιστικής αρχής Ντμίτρι Μαρίντσεβ, θα μελετήσει μέτρα που θα προβλέπουν αποζημιώσεις στις εταιρείες που υπέστησαν οικονομικές απώλειες.

Ο προγραμματιστής της εταιρείας προγραμμάτων Flexbby, Αντρέι Προκόφιεφ, τόνισε ότι εάν συνεχισθούν να εφαρμόζονται τέτοιοι μέθοδοι κατά της εφαρμογής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Telegram, μπορεί να έχει ως συνέπεια στους προσεχείς μήνες οι ρωσικές εταιρείες να υποστούν ζημιές της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ένα τέτοιο ποσό ενδέχεται να μην εισπράξουν έως τα τέλη του έτους οι αμερικανικές εταιρείες Amazon και Google. Η ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor από την στιγμή που ξεκίνησε το μπλοκάρισμα Telegram έχει λάβει περισσότερες από 46.000 επιστολές με παράπονα, άρχισε ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις με εκπροσώπους του κλάδου.

Η τράπεζα Morgan Stanley έστειλε στους μεγάλους πελάτες της μια επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι μεγάλος κερδισμένος από το μπλοκάρισμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής αλληλογραφίας Telegram υπήρξε η Yandex.

Ο ίδιος ο Προκόφιεφ σε επιστολή του προς τον επιθεωρητή της ρυθμιστικής αρχής Ντμίτρι Μαρίντσεβ, του προτείνει να συγκροτήσει ένα επιτελείο στο οποίο θα συμμετέχουν άτομα της κυβέρνησης και άτομα του επιχειρηματικού κόσμου για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των εταιρειών που υπέστησαν οικονομικές απώλειες από το μπλοκάρισμα. Ο ίδιος θεωρεί μάλιστα ότι απατούνται νομοθετικές τροπολογίες που θα αποκλείουν καταστάσεις κατά τις οποίες «ζωτικής σημασίας υπηρεσίες της ρωσικής επιχειρηματικότητας θα μπλοκάρονται μονομερώς».

Ωστόσο το Κρεμλίνο δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είπε ότι «δεν χρειάζεται να δραματοποιούμε είτε να ειρωνευόμαστε» με αφορμή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor με τον αποκλεισμό της Telegram. Προσέθεσε μάλιστα ότι η δική του εφαρμογή λειτουργεί με διακοπές.

Σχολιάζοντας μάλιστα το δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant και συγκεκριμένα τις αναφορές περί οικονομικών απωλειών της τάξεως των δύο εκατομμυρίων δολαρίων που θα προκαλέσει το μπλοκάρισμα της εφαρμογής Telegram , ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε χαρακτηριστικά: «θα ήθελα να καταλάβω, πως έγιναν αυτοί οι υπολογισμοί από εκείνους που υπολόγισαν κάποιες απώλειες και ποια είναι η μεθοδολογία υπολογισμού που χρησιμοποίησαν».