Ενα μέρος επικίνδυνο, τουλάχιστον σε σχέση με παλαιότερα, έχει γίνει η Ευρώπη για τους δημοσιογράφους: αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα για την ελευθερία του Τύπου ακόμη και στη Γηραιά Ηπειρο καταγράφει η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για το 2018 που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι τέσσερις από τις πέντε χώρες των οποίων η θέση επιδεινώθηκε βρίσκονται στην Ευρώπη. Ετσι η ελευθερία του Τύπου στη Μάλτα, την Τσεχία, τη Σλοβακία αλλά και τη Σερβία βρέθηκε σε χειρότερη θέση τον προηγούμενο χρόνο. Στη Μάλτα και τη Σλοβακία δυο δημοσιογράφοι, η Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσια και ο Γιαν Κούτσιακ, πλήρωσαν με τη ζωή τους τις έρευνες που έκαναν.

Για τον επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κριστιάν Μιρ το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι κρατικές παρεμβάσεις δεν περιορίζονται μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα όπως η Τουρκία ή η Αίγυπτος. «Nομίζω ότι οι εξελίξεις στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη καταδεικνύουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε να κάνουμε με σταθερές δημοκρατίες και ότι η ένταξή τους στην ΕΕ είχε γίνει πολύ εσπευσμένα» εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στην Ντόιτσε Βέλε. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν πως η κατάσταση για τον Τύπο είναι ιδιαίτερα άσχημη στην Πολωνία, όπου η συντηρητική κυβέρνηση με νόμο που ψήφισε το 2015 φίμωσε τα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Στην Ουγγαρία, πάλι, έκαναν την εμφάνισή τους λίστες με «ανεπιθύμητους ξένους ανταποκριτές».

Γενικότερα πάντως η οργάνωση εντοπίζει προβλήματα ελευθεροτυπίας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, στην Ινδία και τις Φιλιππίνες. Στις χώρες αυτές μάλιστα κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν κάποιους δημοσιογράφους «προδότες» ή ακόμα και «τρομοκράτες». Οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ υποχώρησαν κατά δύο θέσεις στην κατάταξη και βρίσκονται τώρα στη θέση 45. Για τους συντάκτες της έκθεσης ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το γεγονός πως ο αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί συχνά τη γλώσσα του Ιωσήφ Στάλιν χαρακτηρίζοντας τους δημοσιογράφους «εχθρούς του λαού».

Η Γερμανία είναι από τις χώρες όπου η κατάσταση της ελευθεροτυπίας είναι γενικά καλή και βρίσκεται στην 15η θέση. Ωστόσο δημοσιογράφοι δέχθηκαν απειλές και έγιναν προσπάθειες χειραγώγησης όσον αφορά τη μετάδοση επεισοδίων στο Αμβούργο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G20. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται σταθερά οι σκανδιναβικές χώρες –η Νορβηγία είναι ο παράδεισος της δημοσιογραφίας, ακολουθεί η Σουηδία και αμέσως μετά η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Τζαμάικα, το Βέλγιο, η Νέα Ζηλανδία και η Δανία, ενώ την πρώτη δεκάδα κλείνει η Κόστα Ρίκα.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε βάσει 71 ερωτήσεων που απαντήθηκαν από δημοσιογράφους στις εκάστοτε χώρες. Στο 42% των περιπτώσεων η κατάσταση χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Μάλτα, η οποία από την θέση 18 βρέθηκε στη θέση 65 ενώ την μεγαλύτερη πρόοδο έκανε η Γκάνα η οποία σκαρφάλωσε 21 θέσεις και βρέθηκε στην 122. Στις τελευταίες τρεις θέσεις βρίσκονται όπως και πέρυσι το Τουρκμενιστάν (178), η Ερυθραία (179) και η Βόρεια Κορέα (180).

Οσο για την Ελλάδα, χαρακτηρίζεται ως μια χώρα στην οποία υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, ωστόσο κατάφερε να αναβαθμίσει τη θέση της και από την 88 που βρισκόταν πέρυσι βρέθηκε στην 74. Σχετικά αναφέρεται το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Mega έπειτα από 29 χρόνια λειτουργίας, αλλά και το γεγονός ότι τα ελληνικά δικαστήρια συνεχίζουν να καταδικάζουν δημοσιογράφους σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για δυσφήμηση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται τέλος στην καταδικαστική απόφαση έπειτα από μήνυση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά εις βάρος της επιθεώρησης «Athens Review of Books», «επειδή υπενθύμισε το κομμουνιστικό παρελθόν του έλληνα αξιωματούχου».