Ο πρόεδρος της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγα, ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες φοιτητές οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων έξι ημερών, που στοίχισαν τη ζωή 27 ανθρώπων, προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκαλέσει και διεθνείς επικρίσεις.

Αντιμέτωπος με ένα άνευ προηγουμένου τα τελευταία 11 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία κύμα οργής, ο 72χρονος πρώην αντάρτης ζήτησε τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, όμως οι ενέργειές τους προκάλεσαν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα: η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το Βατικανό επέκριναν την χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία.

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νικαράγουα ανακοίνωσε ότι στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν την προηγούμενη Τετάρτη σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας εικονολήπτης που δέχθηκε μια σφαίρα. Ωστόσο στον απολογισμό του δεν περιέλαβε έναν αστυνομικό ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με τη σύζυγο του Ορτέγα και αντιπρόεδρο της χώρας Ροζάριο Μουρίγιο.

Την Τρίτη η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την προσφυγή στην «καταστολή» στη διάρκεια των διαδηλώσεων και έκανε «έκκληση για ευρύ διάλογο». Από την πλευρά του ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές «παράνομες εκτελέσεις» διαδηλωτών και ζήτησε «να διεξαχθούν έρευνες για τους θανάτους αυτούς».

Την Κυριακή ο Ορτέγα αποφάσισε να αποσύρει τη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία αποτέλεσε αφορμή για τις κινητοποιήσεις. Παράλληλα χθες έλαβε δύο ακόμη μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης: απελευθέρωσε δεκάδες φοιτητές που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων και ήρε τα μέτρα λογοκρισίας που είχαν επιβληθεί στην τηλεόραση.

Πίσω από το κύμα διαδηλώσεων κρύβεται μια πιο γενικευμένη αγανάκτηση των πολιτών της Νικαράγουα εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών ζωής και της υφαρπαγής της εξουσίας από τον Ορτέγα, ο οποίος κυβερνούσε τη χώρα από 1970 ως το 1990 και επέστρεψε στην εξουσία το 2007.

«Οι άνθρωποι ζητούν δημοκρατία, ελευθερία, ελεύθερες εκλογές, διαφανή κυβέρνηση, διαχωρισμό των εξουσιών, κράτος δικαίου», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουα Νόρμαν Καλντέρα.

«Αν η κυβέρνηση δεν τους τα προσφέρει, θα είναι δύσκολο να σταματήσουν (οι διαδηλώσεις), εδώ ο λαός απέδειξε ότι είναι μια μεγάλη πλειοψηφία» καταγγέλλει αυτή την κατάσταση και «ο μηχανισμός καταστολής δεν αρκεί για να σταματήσει τις ευρείες διαδηλώσεις», πρόσθεσε.

Εκτός από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρίσκεται τώρα το προεδρικό ζεύγος: «Να φύγουν ο Ορτέγα και η Μουρίγιο», φωνάζουν πλέον οι διαδηλωτές.

Καταγγέλλουν τη χειραγώγηση της χώρας από τον Ορτέγα, ο οποίος ελέγχει το κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη και τις εκλογικές αρχές. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να τροποποιήσει τους κανόνες του παιχνιδιού για να επανεκλεγεί το 2011 και το 2016.

Ανήσυχη για την εξέλιξη της κατάστασης η αντιπρόεδρος Μουρίγιο, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα συνέκρινε τους διαδηλωτές με «βρικόλακες που ζητούν αίμα για να θρέψουν την πολιτική τους ατζέντα», έχει ρίξει σημαντικά τους τόνους: «Είμαστε σε θέση να συνεννοηθούμε ξανά, όπως σε δύσκολους καιρούς, και να ξαναβρούμε τα μέσα για να συμφιλιωθούμε».

Την Τρίτη επεσήμανε ότι «η επιθυμία των εργαζόμενων να πάνε στον χώρο εργασίας τους, η οικονομική δραστηριότητα (…) όλα αυτά είναι ένδειξη κανονικότητας και ηρεμίας».

Εξάλλου ο αρχιεπίσκοπος της Μανάγκουα Λεοπόλντο Μπρένες δέχθηκε χθες να αναλάβει τον ρόλο του «μεσολαβητή και του μάρτυρα» στον διάλογο, επιμένοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση πρέπει «να αποφύγει οποιαδήποτε πράξη βίας».

Όμως για πολλούς ο δρόμος της συμφιλίωσης θα είναι δύσκολο να βρεθεί: «Η βίαιη αντίδραση της κυβέρνησης ενάντια στους διαδηλωτές» προκάλεσε «πολύ πόνο στη χώρα», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Αλεχάντρο Σεράνο.

Η κυβέρνηση «πρέπει να ξεκινήσει διάλογο για τις πιο θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, των θεσμών, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εκτίμησε.

Το κοινοβούλιο ψήφισε χθες ομόφωνα «μια έκκληση σε διάλογο και ειρήνη», σύμφωνα με τον βουλευτή των σαντινίστας Κάρλος Λόπες.

Όμως το ισχυρό συνδικάτο εργοδοτών COSEP, το οποίο είχε καλέσει σε κινητοποιήσεις τη Δευτέρα, απαίτησε πρώτα το τέλος της καταστολής. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος όσο συνεχίζουν να χτυπούν με γκλομπ και να σκοτώνουν τους νέους μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτοπαραγωγών της Νικαράγουα Μάικλ Χίλι.