Η σκηνή του εγκλήματος μοιάζει χωρίς τέλος. Στο Τορόντο μία ζώνη δύο σχεδόν χιλιομέτρων σπαρμένη με πτώματα, συντρίμμια, παπούτσια. Ένα λευκό βαν έσπειρε τον θάνατο μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

«Ακουσα φωνές, ουρλιαχτά, γύρισα και είδα αυτό το βαν να κατεβαίνει τον δρόμο», διηγείται ο Ρόκο Τσινιέλι. «Ο οδηγός έκανε ζιγκ ζαγκ, στο πεζοδρόμιο, στον δρόμο συνέχιζε την πορεία του».

Ο 42χρονος άνδρας βλέπει τότε τραυματίες στο έδαφος: «Τους έκαναν μαλάξεις. Δύο από αυτούς πέθαναν εκεί, μπροστά στα μάτια μου». Δείχνει με το δάκτυλο δύο πτώματα, που δύο ώρες αργότερα συνεχίζουν να βρίσκονται στο πεζοδρόμιο, σκεπασμένα με πορτοκαλί σεντόνια κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο της οικονομικής πρωτεύουσας του Καναδά. Υπάρχουν και πολλά άλλα κατά μήκος της οδού Yonge, που είναι κλεισμένη σε μήκος δύο χιλιομέτρων από ταινίες της αστυνομίας. Το φονικό βαν σκότωσε δέκα ανθρώπους και τραυμάτισε δεκαπέντε.

Είναι λίγο μετά τις 13.00, όταν το όχημα ορμά με μεγάλη ταχύτητα στο πεζοδρόμιο αυτού του εμπορικού δρόμου, στο βόρειο τμήμα του Τορόντο. Παρασύρει περαστικούς , επιστρέφει στο οδόστρωμα, το διασχίζει για να κατεβεί ανάποδα τον δρόμο.

Ο Νάνα Αγκιεμάν-Μπαντού, 56χρονος σοφέρ, μόλις έχει αφήσει ένα πελάτη. Βλέπει το βαν να κατευθύνεται προς νότον, προς το κέντρο της πόλης που βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το σημείο και όπου διεξάγεται υπουργική σύνοδος της G7.

«Αρχικά σκέφτηκα ότι πρόκειται για όχημα τροφοδοσίας, αλλά έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα στο πεζοδρόμιο», λέει. Μια γυναίκα αναζητά προστασία σε μία στάση λεωφορείου, τα τζάμια της θρυμματίζονται και πέφτουν επάνω της. Είναι αναίσθητη και ο Νάνα Αγκιεμάν-Μπαντού τρέχει να την βοηθήσει.

Αλλά, το βαν συνεχίζει την πορεία του και χτυπά έναν πυροσβεστικό κρουνό, σταντ εφημερίδων.

«Τον είδα να οδηγεί σαν τρελός και να πέφτει επάνω σε ανθρώπους», λέει ένας άλλος «σκέφτηκα αμέσως αυτά που συνέβησαν στο Λονδίνο, στη Νίκαια» ή παρόμοιες επιθέσεις τζιχαντιστών.