Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 16 τραυματίστηκαν όταν ένα ημιφορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς σε μια σημαντική διασταύρωση, στα βόρεια προάστια του Τορόντο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ραλφ Γκουντέιλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το περιστατικό με το ημιφορτηγό που έπεσε πάνω σε πεζούς είναι «ξεκάθαρα πολύ σοβαρό», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν θύματα». Δεν έδωσε ωστόσο πληροφορίες για αριθμό των θυμάτων.

Ο ίδιος τόνισε ότι η αστυνομία έχει αναλάβει τις έρευνες και αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το περιστατικό. Το επεισόδιο σημειώθηκε στα βόρεια της πόλης, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7.

Γύρω στη 1.30, τοπική ώρα, ένα λευκό φορτηγάκι ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και παρέσυρε οκτώ έως δέκα άτομα στην οδό Γιόνγκ, κοντά στη λεωφόρο Φιντς.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι είδε τουλάχιστον δύο πτώματα στο σημείο του δυστυχήματος. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι διακομίστηκαν στο κοντινό νοσοκομείο Σάνιμπρουκ.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Η πληροφορία αυτή δυστυχώς επιβεβαιώθηκε αλλά με τον χειρότερο τρόπο. Αρχικά, οι αρχές του Τορόντο έκαναν λόγο για 8-10 τραυματίες, αλλά στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι είναι ασαφές το πόσα ακριβώς είναι τα θύματα, καθώς και το πόσο σοβαρά είναι τα τραύματά τους. Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς. Τουλάχιστον οκτώ ασθενοφόρα έφτασαν στο νοσοκομείο Σάνιμπρουκ, μεταφέροντας θύματα.

Ένας άνδρας με το όνομα Αλί, δήλωσε στο CNN ότι ο οδηγός φέρεται να είχε πρόθεση να παρασύρει πεζούς.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας με το όνομα Κάρλος, δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο CTV ότι φερόμενος δράστης κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία είχε όπλο στα χέρια του.

«Συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες και το συντομότερο δυνατό θα ενημερώσουμε τους Καναδούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το όχημα ανήκε σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων.