Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, υπέβαλε την Δευτέρα την παραίτησή του ώστε «να διατηρηθεί η ειρήνη» έπειτα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν καθημερινά στους δρόμους της χώρας, αφότου ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, στις 17 Απριλίου.

«Παραιτούμαι από τον θώκο του ηγέτη της χώρας», δήλωσε ο Σαρκισιάν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πρωθυπουργίας. Ο ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας και βουλευτής «Νικόλ Πασινιάν είχε δίκιο. Και εγώ έκανα λάθος», πρόσθεσε ο Σαρκισιάν.

Ο Σαρκισιάν, στενός σύμμαχος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν πρόεδρος της Αρμενίας για δέκα χρόνια λίγο πριν αναδειχθεί νικητής στις εκλογές του Απριλίου, ενώ είχε κατηγορηθεί ότι παραμένει προσκολλημένος στην εξουσία καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Κάρεν Καραπετιάν ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αρμενίας και πρώην δήμαρχος του Γερεβάν Κάρεν Καραπετιάν ανέλαβε προσωρινά πρωθυπουργικά καθήκοντα, μετά την παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν από τη θέση αυτή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες προκειμένου να προτείνουν υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Έντεκα ημέρες που συγκλόνισαν την Αρμενία

Διαδηλώσεις συγκλόνισαν την Αρμενία για έντεκα ημέρες με τους διαδηλωτές να απαιτούν την παραίτηση του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, τον οποίο κατηγορούν ότι προσκολλάται στην εξουσία καθώς διορίστηκε πρωθυπουργός με αυξημένες εξουσίες αφού διετέλεσε πρόεδρος για δέκα χρόνια.

Ο ηγέτης της αρμενικής αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν αφέθηκε ελεύθερος την Δευτέρα μετά τη σύλληψή του την Κυριακή, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους φοιτητές και στρατιώτες, πραγματοποιούσαν πορεία στην πρωτεύουσα Γερεβάν.

Μια ομάδα στρατιωτικών εν ενεργεία συμμετείχε στις διαδηλώσεις της Δευτέρας, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο προανήγγειλε «διώξεις» σε βάρος των στρατιωτών αυτών που ανήκουν σε «μια ταξιαρχία για τη διατήρηση της ειρήνης (…) οι οποίοι παρέβησαν τον νόμο», συμμετέχοντας σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, φορώντας λευκές ρόμπες, καθώς και πολλοί πρώην στρατιωτικοί με στολή συμμετείχαν επίσης στην πορεία, ανεμίζοντας την αρμενική σημαία και αποκλείοντας για λίγο τους δρόμους.

Ο βουλευτής και επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας Νικόλ Πασινιάν συνελήφθη την Κυριακή στη διάρκεια μιας διαδήλωσης για «επικίνδυνες για την κοινωνία ενέργειες», σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία.

Περιστοιχιζόμενος από οπαδούς του που ανέμιζαν την αρμενική σημαία, ο Πασινιάν ενώθηκε σήμερα με τους διαδηλωτές στους δρόμους του Γερεβάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η αρμενική τηλεόραση.

Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν ανακοίνωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι θα συναντηθεί με τον Πασινιάν «για να συζητήσει μαζί του την πιθανότητα ενός διαλόγου», παραμονή της επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, «μιας ημέρας πολύ σημαντικής για τον λαό μας». Αυτό το ευαίσθητο θέμα δηλητηριάζει τις σχέσεις της Αρμενίας με τη γειτονική Τουρκία. Για το Γερεβάν πρόκειται για γενοκτονία στη διάρκεια της οποίας 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας — από την πλευρά της η Άγκυρα αρνείται τον όρο γενοκτονία.

Ο υπουργός Άμυνας Βιγκέν Σαρκισιάν κάλεσε επίσης τους διαδηλωτές και τις αρχές σε «διάλογο». «Δεν θέλω ένας Αρμένιος να μάχεται εναντίον ενός άλλου Αρμένιου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Αρμενία αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ελευθερία των διαδηλώσεων και εγγυάται ότι οι άνθρωποι μπορούν να ασκούν το δικαίωμα αυτό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αρχηγός της διπλωματίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, καλώντας ταυτόχρονα τους διαδηλωτές να «τηρήσουν τον νόμο για τις διαδηλώσεις». Το Κρεμλίνο παρακολουθεί «προσεκτικά την κατάσταση στην Αρμενία», μια «χώρα εξαιρετικά σημαντική» για τη Ρωσία και «ο πιο στενός σύμμαχός της», δήλωσε στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας πως το κίνημα διαμαρτυρίας είναι «εσωτερική υπόθεση της Αρμενίας».

Μετά την προσαγωγή του 42χρονου Πασινιάν, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης και όπου είχαν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον 63χρονο Σαρκισιάν, πρώην στρατιωτικό, ότι δεν κατάφερε να περιορίσει τη φτώχεια και τη διαφθορά, ενώ οι ολιγάρχες εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην οικονομία της χώρας. Χθες το πρωί, μια προσπάθεια για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφο και επί μακρόν αντιπολιτευόμενο, και τον πρωθυπουργό Σερζ Σαρκισιάν, που εμφανίστηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο της αρμενικής πρωτεύουσας, απέτυχε έπειτα από μια σύντομη συζήτηση των δύο ανδρών.