Σε πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές προχωρά η Τουρκία στις 24 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα. Μία εκλογική αναμέτρηση η οποία θα διεξαχθεί υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στη χώρα από τις 15 Ιουλίου 2016, οπότε και σημειώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι σαρωτικές συλλήψεις και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, το στρατό, και τη δικαιοσύνη, όσων κρίνεται από το καθεστώς ότι είναι οπαδοί του ιμάμη Φετουλλάχ Γκιουλέν, ο οποίος και χαρακτηρίζεται ως ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, (YSK), όπως μεταδίδει η ελληνόφωνη ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT, στις εκλογές θα λάβουν μέρος10 κόμματα και η ψηφοφορία θα ξεκινήσει σε όλη τη χώρα στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις εκλογές θα πάρουν μέρος 10 κόμματα που ίδρυσαν την κομματική οργάνωση τους και πραγματοποιήσαν το μεγάλο συνέδριο τους τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τις 24 Ιουνίου 2018.

Τα δέκα κόμματα που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές είναι τα εξής:

«Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Parti), Κόμμα Ανεξάρτητης Τουρκίας (BTP), Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP), Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Δημοκρατικό Κόμμα(DP), Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), Καλό Κόμμα (İYİ Parti), Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet Partisi), και Κόμμα Πατρίδας (Vatan Partisi).

Στην απόφαση σημειώνεται ότι τα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική ομάδα είναι τα AK Parti, CHP, MHP, HDP και İYİ Parti.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον Ρ. Ερντογάν, καθώς αμέσως μετά τίθεται σε εφαρμογή το νέο Σύνταγμα της χώρας, που του δίνει απεριόριστες εξουσίες και δυνατότητες παρέμβασης, αλλάζοντας παράλληλα το πολίτευμα της χώρας σε προεδρική δημοκρατία, καταργώντας και το αξίωμα του πρωθυπουργού.