Εξηνταέξι αμερικανοί γερουσιαστές υπέγραψαν επιστολή ζητώντας από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ν’ αποφυλακίσει τον αμερικανό πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος τελεί υπό δίκη κατηγορούμενος για φερόμενες διασυνδέσεις με την ισλαμιστική οργάνωση που η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ο Αντριου Μπράνσον, χριστιανός πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, αρνείται τις κατηγορίες και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 35 έτη.

Η επιστολή, που συντάχθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τομ Τίλις, από τη Βόρεια Καρολίνα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μπράνσον και της δημοκρατικής γερουσιαστού Τζιν Σαχίν, αναφέρει ότι η Γερουσία στηρίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων επιβολής του νόμου.

«Ωστόσο, μας προκαλεί έντονη ανησυχία ότι η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε πέραν των νόμιμων ενεργειών ενάντια στους σκευωρούς του πραξικοπήματος, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου της Τουρκίας και τις δημοκρατικές παραδόσεις», υπογραμμίζεται.

Τραμπ: Εγώ είμαι πιο πολύ κατάσκοπος

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Τρίτη την υποστήριξή του στον Μπράνσον, σημειώνοντας σε ανάρτηση στο twitter ότι «τον αποκαλούν κατάσκοπο, αλλά εγώ είμαι πιο πολύ κατάσκοπος απ’ όσο είναι αυτός. Ελπίζω ότι θα του επιτρέψουν να γυρίσει στην πατρίδα, στην όμορφη οικογένειά του, όπου ανήκει!».

Οι γερουσιαστές προειδοποίησαν ότι ίσως χρειάζονται μέτρα για να εγγυηθεί η τουρκική κυβέρνηση πως «σέβεται τα δικαιώματα των νομοταγών πολιτών» των ΗΠΑ στην Τουρκία χωρίς τον φόβο διώξεων.

Η δίκη του Μπράνσον είναι από τις πολλές νομικές υποθέσεις που προκαλούν αναταραχές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει την απελευθέρωση του Μπράνσον, ενώ ο Ερντογάν υποστήριξε πέρσι ότι η τύχη του πάστορα συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και η Αγκυρα επιδιώκει την έκδοσή του για να δικαστεί για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η επιστολή υπεγράφη από 43 ρεπουμπλικάνους και 23 δημοκρατικούς γερουσιαστές.