Καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων που συχνά αντιμετωπίζουν αγωγές που αποσκοπούν στη λογοκρισία, τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στην ΕΕ για τη στήριξη της ανεξάρτητης ερευνητικής δημοσιογραφίας και σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για την προστασία των καταγγελλόντων ζητούν οι ευρωβουλευτές, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε, την Πέμπτη, με μεγάλη πλειοψηφία και το οποίο καταδικάζει τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου/ρεπόρτερ Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του Μαρτίνα Κουσνίροβα, τον περασμένο Φεβρουάριο. Επίσης οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις για την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ και να έχει καλύτερο έλεγχο της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Στο ίδιο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να μετονομαστεί σε «Jan Kuciak» το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του Ευρωκοινοβουλίου στον δημοσιογραφικό τομέα.

Παράλληλα ζητούν από τη Σλοβακία να εξασφαλίσει διεξοδική, ανεξάρτητη και διεθνή έρευνα σε συνεργασία με τη Europol σχετικά με τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ.

Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποίησε, επίσης για ενδεχόμενη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος σε όλα τα επίπεδα της σλοβακικής οικονομίας και πολιτικής, την πολιτική επιλογή των ανώτατων εισαγγελέων στη Σλοβακία και για πολλές καταγγελίες για διαφθορά εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων, οι οποίες δεν ελέγχθηκαν πραγματικά, και έκαναν έκκληση για μεγαλύτερη αμεροληψία στη εφαρμογή του νόμο στη Σλοβακία.

Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι: «Οι δολοφονίες της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια και του Γιαν Κούτσιακ είναι προσπάθειες αποσταθεροποίησης των βασικών μας αξιών και πλήγμα στο κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να ενισχύσει το δικαίωμα και το καθήκον των δημοσιογράφων να υπερασπίζονται ελεύθερες και ανεξάρτητες πληροφορίες. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε όλους τους ευρωπαίους δημοσιογράφους που αγωνίζονται καθημερινά για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία μας ».

Η συζήτηση που προηγήθηκε του ψηφίσματος είχε λάβει χώρα στη προηγούμενη Ολομέλεια, τον Μάρτιο. Το Κοινοβούλιο είχε τιμήσει τη μνήμη του Γιαν Κούτσιακ και της Μαρτίνα Κουσνίροβα με ενός λεπτού σιγή κατά τη σύνοδο Ολομέλειας της 28ης Φεβρουαρίου.