Ο Μάικ Πομπέο, που έχει ονομαστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι στη Βόρεια Κορέα το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών, όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως αποκάλυψε την Τρίτη η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη δυο πηγές με άμεση γνώση γι’ αυτό το ταξίδι.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση της είδησης, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την αποκάλυψη της εφημερίδας, λέγοντας πως όντως πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του επικεφαλής της CIA με τον βορειοκορεάτη ηγέτη.

«Παραγωγικές αλλά όχι εγγυημένες»

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι συζητήσεις του Πομπέο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν διαμόρφωσαν στον Τραμπ την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις μαζί του θα μπορούσαν να είναι παραγωγικές, αλλά όχι εγγυημένες ως προς το αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε διαβεβαιώσει πως υπήρξαν επαφές «στο ανώτατο επίπεδο» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ, αλλά πρόσθεσε πως δεν έχει υπάρξει απευθείας επαφή ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κιμ, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο πρώτος, απαντώντας καταφατικά όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο.

«Ο πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση είχε συζητήσεις (με τη Βόρεια Κορέα) στο ανώτατο επίπεδο και πρόσθεσε ότι δεν έγιναν με τον ίδιο άμεσα», διασαφήνισε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.