Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη πως ελπίζει να έχει μια συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο άμεσο μέλλον.

«Νομίζω ότι θα συναντηθούμε στο άμεσο μέλλον, αλλά ημερομηνία δεν υπάρχει ακόμη», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος . «Κατά την άποψη μου ο αριθμός των θεμάτων , από την Ουκρανία και το φυσικό αέριο έως το μεγάλο θέμα που λέγεται ΄Συρία’ επιβάλλουν άμεση ανταλλαγή απόψεων», προσέθεσε η Μέρκελ, ενώ κατά την άποψη της, πρέπει να διατηρηθούν οι δίαυλοι διαλόγου με τη Ρωσία.

Σημειώνεται τέλος ότι η γερμανίδα καγκελάριος είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο, κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2 , το θέμα της Ουκρανίας και την κατάσταση στην Συρία.

Από την μεριά του και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η Γερμανία θα πρέπει να διασφαλίσει τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στον επταετή εμφύλιο πόλεμο της χώρας Συρίας.

Η Γερμανία στήριξε τις επιθέσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας εναντίον συριακών στόχων με αφορμή τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα, αλλά θέλει ταυτόχρονα να αποφύγει την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας, παρά την ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Ο στόχος που επιδιώκουμε στο υπουργείο Εξωτερικών είναι να παραμείνει η Γερμανία σε διακριτό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο στόχος είναι (…) στον ρόλο που θα διαδραματίσουμε να μπορούμε να είμαστε εκείνοι που θα διατηρήσουν ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία», είπε ο Μάας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ.

Αφότου ανέλαβε επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Χάικο Μάας προώθησε σκληρότερη γραμμή έναντι της Μόσχας, διχάζοντας το κόμμα του που θεωρεί ότι είναι ο συνεχιστής της γερμανικής πολιτικής του «ανοίγματος» προς τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1970.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να βάλουμε ξανά στην πορεία της την πολιτική διαδικασία. Χρειαζόμαστε επίσης τη Ρωσία σ’ αυτόν τον διάλογο», πρόσθεσε.