Πρόσκληση για την σθεναρή υπεράσπιση μίας ανανεωμένης ευρωπαϊκής κυριαρχίας εναντίον μιας τάσης αυταρχισμού σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυνε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης.

Η απάντηση στον αυταρχισμό δεν πρέπει να είναι η αυταρχική, κυριαρχική δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας δήλωσε ο Εμανουελ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται έναν οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο γάλλος πρόεδρος απευθύνοντας πρόσκληση για έναν διάλογο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε : «Δεν θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς υπνοβατών. Θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς που έχει τη βούληση να υπερασπισθεί τη δημοκρατία της με σθένος».

Πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις χώρες που δέχονται πρόσφυγες

Τη δημιουργία ευρωπαϊκού προγράμματος για τη χρηματοδότηση των τοπικών κοινοτήτων που υποδέχονται πρόσφυγες, προκειμένου να ξεπεραστεί η «τοξική συζήτηση» για τις ποσοστώσεις υποδοχής ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρότεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Προτείνω τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που θα υποστηρίζει απευθείας οικονομικά τις τοπικές κοινότητες του υποδέχονται και εντάσσουν τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισημαίνοντας ότι τα θέματα αυτά επιβάλλουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να ξεπεραστεί η τοξική συζήτηση για τον κανονισμό του Δουβλίνου και τις μετεγκαταστάσεις, αλλά επίσης να ξεπεραστεί η συζήτηση αυτή με την οικοδόμηση της εσωτερικής και της εξωτερικής αλληλεγγύης που χρειάζεται η Ευρώπη, τόνισε.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ορίσει προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο για να συμφωνήσει επί της τροποποίησης του κανονισμού του Δουβλίνου που αναθέτει στην χώρα εισόδου στην ΕΕ την ευθύνη ια τη διαχείριση της αίτησης ασύλου. Αυτή η ρύθμιση επιβαρύνει υπέρμετρα τις χώρες πρώτης εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος, την Ελλάδα και την Ιταλία. Η τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου έχει βαλτώσει εδώ και δύο χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη του Βερολίνου, προτείνει τη θέσπιση ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες θα ισχύσουν σε περίπτωση κρίσης ανάλογης με εκείνη του 2015, όταν 1,26 εκατομμύριο άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ.

Ομως πολλές χώρες, με επικεφαλής την Πολωνία και την Ουγγαρία, αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ιδέα υποχρεωτικού διαμοιρασμού, προβάλλοντας την αντίθεση της κοινής τους γνώμης απέναντι σε τέτοια μέτρα.

Παρά την απουσία συναίνεσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησε το 2015 το σχέδιο μετεγκατάστασης από την Ιταλία και την Ελλάδα με βάση υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Το πρόγραμμα έληξε τον Σεπτέμβριο 2017 και ουδέποτε εφαρμόσθηκε στην πραγματικότητα.

«Ας κοιτάξουμε κατά πρόσωπο τις αρχές μας»

Αναφερόμενος στις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε:«Ας κοιτάξουμε κατά πρόσωπο τις αρχές μας και ας αναρωτηθούμε πού θέλουμε να πάμε: αυτά τα πλήγματα δεν διευθετούν τίποτε, αλλά βάζουν τέλος σε ένα σχήμα στο οποίο είχαμε συνηθίσει και υπό το οποίο, κατά κάποιον τρόπο, το στρατόπεδο του δικαίου μετατράπηκε σε στρατόπεδο του αδυνάμου».

«Οσοι σοκάρονται κάθε φορά μπροστά στις εικόνες των παιδιών, αυτοί οι ίδιοι πρέπει να μείνουν καθισμένοι;», είπε.