Αλλοπρόσαλλες δηλώσεις έκανε σε διάστημα μίας ώρας την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς απείλησε τη Ρωσία ότι επίκειται εκτόξευση αμερικανικών πυραύλων κατά της Δαμασκού ενώ στη συνέχεια πρότεινε στο Κρεμλίνο να σταματήσουν από κοινού την κούρσα των εξοπλισμών. Εμφανίστηκε μάλιστα στην τελευταία του δήλωση διατεθειμένος να βοηθήσει περισσότερο την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος» λιγότερο από μία ώρα αφότου προειδοποίησε τη Μόσχα ότι επίκεινται πυραυλικά πλήγματα στη Συρία.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος εξεμάνη μετά τις δηλώσεις του ρώσου πρέσβη στο Λίβανο, ο οποίος είχε πει ότι θα καταρριφθούν οποιοιδήποτε αμερικανικοί πύραυλοι ριφθούν στη Συρία.

Σηκώνοντας το γάντι, ο Ντόναλντ Τραμπ «απάντησε» στις απειλές, γράφοντας χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter: «Ετοιμάσου Ρωσία», πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται»,κατηγορώντας τη Μόσχα για την υποστήριξη που παρέχει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.

«Η Ρωσία δηλώνει ότι θα καταρρίψει κάθε πύραυλο που θα εκτοξευθεί εναντίον της Συρίας. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα (αρχίσουν να) έρχονται, ωραία και νέοι και ‘έξυπνοι’! Δεν πρέπει να είσαι εταίρος με ένα Κτήνος που Σκοτώνει τον λαό του με Αέριο και το απολαμβάνει!» έγραψε ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζασίπκιν είχε δηλώσει πως θα καταρριφθούν οποιοιδήποτε αμερικανικοί πύραυλοι ριφθούν στη Συρία προσθέτοντας ότι στο στόχαστρο θα μπουν επίσης τα σημεία προέλευσής τους.

Μετά την δεύτερη δήλωση Τραμπ ήρθε η απάντηση της Μόσχας. Το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών θα μπορούσε να ξεκινήσει με την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο σχολιάζοντας την προτροπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τη Μόσχα να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών.

«Θαυμάσια ιδέα! Υπάρχει μια πρόταση να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των αμερικανικών χημικών όπλων», είπε η Ζαχάροβα.

Πάντως δεν ξεκαθαρίστηκε ποια θα μπορούσε να είναι η οικονομική βοήθεια στην οποία αναφερόταν ο Τραμπ και εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα να σχολιάσουν την ανάρτηση αυτήν.