Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παραδέχτηκε ότι εξοργίζεται για το Brexit, χαρακτηρίζοντας την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση μία από τις πιο θλιβερές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας του 21ου αιώνα.

Στην ομιλία που εκφώνησε στο Δουβλίνο, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας κάλεσε για ενότητα της Ευρώπης και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το Brexit, αναφερόμενος σε κατάλογο θεμάτων που τον βοηθούν να ταυτιστεί με τους Ιρλανδούς.

Λαμβάνοντας βραβείο στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου, μίλησε για το γαελικό όνομά του, στην αγάπη του για το ράγκμπι, στο ιρλανδικό ροκ συγκρότημα U2 και τους συγγραφείς της χώρας.

«Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: δεν μου αρέσει το Brexit. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μια ωραιοποίηση», δήλωσε καταχειροκροτούμενος.

«Από τις πιο θλιβερές στιγμές»

«Πιστεύω ότι το Brexit είναι μια από τις πιο θλιβερές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας του 21ου αιώνα. Κάποιες φορές, πράγματι, είμαι ακόμη και εξοργισμένος γι’ αυτό», είπε.

Οι οικονομικές σχέσεις της Ιρλανδίας με τη Βρετανία και οι φόβοι για τη σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν οδηγήσει τους ηγέτες του Δουβλίνου να χαρακτηρίζουν το Brexit τεράστια απειλή για την ευημερία της χώρας τους.

Αναφερόμενος στην κοινή εμπειρία της οδυνηρής ιστορίας της Πολωνίας και της Ιρλανδίας, ο Τουσκ τόνισε ότι, έπειτα από την οικοδόμηση της ΕΕ, η ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες διαιρέσεις.

Εκανε λόγο για τη δική του διαμάχη με την τωρινή πολωνική κυβέρνηση και εξέφρασε τις ανησυχίες του, μεταξύ άλλων, για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, για τις τριβές στα Βαλκάνια και τη διαμάχη Καταλονίας και Μαδρίτης,.

«Χρειάζεται να βρούμε ξανά ο ένας τον άλλον, να μετρήσουμε πόσοι είμαστε και να επανενωθούμε», τόνισε, επικαλούμενος το γαελικό γνωμικό «δεν υπάρχει δύναμη χωρίς ενότητα».