Η Ρωσία άσκησε βέτο κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό μηχανισμού διενέργειας έρευνας για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο τάχθηκαν κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία.

Κάθε σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

«Είναι το ελάχιστο δυνατό»

«Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για ν’ απαντήσει στην επίθεση» δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι πριν την ψηφοφορία, αναφερόμενη στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να έγινε στη Συρία στις 7 Απριλίου, και κατά την οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με συριακή οργάνωση διάσωσης.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού έρευνας για χημικά όπλα στη Συρία.

Το ρωσικό σχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων για την υιοθέτησή του.

Εξι κράτη-μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.