Η Βρετανία εργάζεται με τους συμμάχους της προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή αντίδραση στη φερόμενη επίθεση με αέριο σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Είπε ακόμη πως η Βρετανία δεν ενεπλάκη στα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία. Ο ρωσικός και ο συριακός στρατός έχουν επιρρίψει την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά σε ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

«Αν υπάρξει σαφής επιβεβαιωμένη απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων και μια πρόταση για δράση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν χρήσιμο, τότε θα εξετάσουμε τις επιλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις, η Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι όλες οι επιλογές θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι ως αντίδραση στη φερόμενη επίθεση με δηλητηριώδες αέριο στη συριακή πόλη Ντούμα που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων το Σάββατο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε νωρίτερα τη δευτέρα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, πριν από μια έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να ερευνηθεί τι συνέβη στην Ντούμα και να διασφαλιστεί μια ισχυρή και ρωμαλέα διεθνής αντίδραση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

«Συμφώνησαν πως η σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη θα είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα για τον καθορισμό της διεθνούς αντίδρασης και πως όλες οι επιλογές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι.»