Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησε ανεπίσημη επίσκεψη στην Κίνα από την Κυριακή μέχρι σήμερα Τετάρτη, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Πρόκειται για το πρώτο γνωστό ταξίδι του Κιμ στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2011.

Η επίσκεψη, σύμφωνα με αναλυτές, είχε σκοπό την προετοιμασία ενόψει της διακορεατικής συνόδου κορυφής και αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ.

Το Νέα Κίνα συνόδευσε τα τηλεγραφήματά του με φωτογραφία του Κιμ και του Σι Τζινπίνγκ, του κινέζου προέδρου, καθώς οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν χειραψία με φόντο τις σημαίες των χωρών τους.

«Ετοιμος για τη συνάντηση με τον Τραμπ»

Ο Κιμ δήλωσε ότι είχε «καρποφόρες» συνομιλίες «σε βάθος» με τον Σι, ότι είναι έτοιμος για τη σύνοδο κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ότι η Πιονγιάνγκ «δεσμεύεται» για την «αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα πάντα με το Νέα Κίνα. Χαρακτήρισε επίσης «καθήκον» του την επίσκεψη στην Κίνα.

Το Πεκίνο είναι εδώ και δεκαετίες ο κυριότερος σύμμαχος του μυστικοπαθούς και απομονωτικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, αλλά οι διμερείς σχέσεις τους είχαν επιδεινωθεί εξαιτίας της εντατικοποίησης των προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και την υποστήριξη του Πεκίνου στις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι φήμες περί επίσκεψης του Κιμ στο Πεκίνο έδιναν κι έπαιρναν, μετά την άφιξη στην κινεζική πρωτεύουσα τρένου παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του για τις μετακινήσεις του, αλλά και τις μετακινήσεις μεγάλης αυτοκινητοπομπής με τη συνοδεία ισχυρής δύναμης της αστυνομίας.

«Συνοδευόταν από τη σύζυγό του»

Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επίσης μετέδωσε ότι ο Κιμ επισκέφθηκε την Κίνα από την Κυριακή ως την Τετάρτη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Το Γιονάπ επικαλέστηκε την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ενώ διευκρίνισε πως ο κινέζος πρόεδρος Σι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ.

Η βελτίωση των δεσμών της Βόρειας Κορέας και της Κίνας θα στείλει θετικό μήνυμα ενόψει των επικείμενων συνόδων κορυφής, σημείωνε νοτιοκορεάτης κυβερνητικός αξιωματούχος την Τρίτη.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο πατέρας και προκάτοχος του Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν στο Πεκίνο το 2000, λίγο πριν από τη διακορεατική σύνοδο, τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς. Η συνάντησή τους είχε χαρακτηριστεί τότε επαναβεβαίωση της στενής διμερούς σχέσης τους.