Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την «ανησυχία» του για την επίθεση που έχει εξαπολύσει η Τουρκία στην Αφρίν υπογραμμίζοντας «την ανάγκη να επιτραπεί η πλήρης πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο γάλλος πρόεδρος, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε την Παρασκευή με τον τούρκο ηγέτη, «αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία, ιδιαίτερα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και όλων των περιφερειακών κρίσεων, καθώς και στην προσοχή που αποδίδουμε στα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας, συμμάχου μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «υπογράμμισε πως η Γαλλία εξέφρασε πολύ σαφώς την ανησυχία της από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Αφρίν, την ανάγκη να επιτραπεί η πλήρης πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό και να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στη μάχη κατά του Νταές [αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] που είναι για τη Γαλλία ζήτημα εθνικής ασφαλείας».

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του θύλακα Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, προκειμένου να εκδιώξει τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μιας πολιτοφυλακής που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της Σύροι αντάρτες πήραν την περασμένη Κυριακή το έλεγχο όλου του θυλάκου.

«Λόγω της σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης, και της συνεχόμενης κλιμάκωσης στις επεμβάσεις της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε το σύνολο των δρώντων επί του εδάφους να σεβαστούν χωρίς καθυστέρηση τη διακοπή των εχθροπραξιών σε όλη τη Συρία και να οικοδομήσουν μια βιώσιμη πολιτική επίλυση», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το μέγαρο των Ηλυσίων.

«Σε αυτή τη βάση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε, σε συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, ότι οι εις βάθος και εντατικές ανταλλαγές θα συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες για τη Συρία. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να συνεχιστεί ο στενός διάλογος με την Τουρκία για την κατάσταση ανοικτά της Κύπρου και στο Αιγαίο», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Ο Ερντογάν εξέφρασε χθες, σύμφωνα με πηγή της τουρκικής προεδρίας, την «ενόχλησή» του για τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» σχετικά με την επίθεση που έχει εξαπολύσει η Τουρκία στον συριακό θύλακο.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης στον Μακρόν πως η επιχείρηση στη Συρία έχει σκοπό «να εξαλείψει τις απειλές εναντίον της τουρκικής εθνικής ασφάλειας» και να «διασφαλίσει την ειρήνη» στην περιοχή.