Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε εκ νέου την Παρασκευή ότι θ’ αποχωρήσει από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, διαμηνύοντας πως χάνει την υπομονή της, μετά την απόφαση του οργάνου αυτού με έδρα τη Γενεύη να υιοθετήσει πέντε νέες αποφάσεις που καταδικάζουν το Ισραήλ, σύμμαχο της Ουάσιγκτον.

«Οταν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταχειρίζεται το Ισραήλ χειρότερα από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Συρία, είναι το ίδιο το Συμβούλιο που γίνεται ανόητο και ανάξιο του ονόματός του», κατήγγειλε η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της.

Η αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος επιτίμησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας πως επιδεικνύει χονδροειδή «προκατάληψη σε βάρος του Ισραήλ».

Στην ανακοίνωσή της, η Χέιλι στηλιτεύει ιδίως το ότι το Συμβούλιο έχει υιοθετήσει πέντε αποφάσεις σε βάρος του Ισραήλ, αλλά μόνο μία σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μία σε βάρος του Ιράν και μία σε βάρος της Συρίας.

«Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη»

«Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη», προειδοποίησε η Χέιλι. «Οι σημερινές (σ.σ.: χθεσινές) ενέργειες δείχνουν καθαρά ότι ο οργανισμός δεν έχει την αξιοπιστία που απαιτείται για να είναι αληθινός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έκρινε η ίδια.

Η αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το Συμβούλιο, που έχει 47 μέλη και ιδρύθηκε το 2006 για να προωθεί και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς.

Η νέα απειλή της Χέιλι ότι η Ουάσιγκτον θα βροντήξει την πόρτα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατυπώθηκε μετά τον διορισμό του Τζον Μπόλτον, νεοσυντηρητικού γερακιού, στο αξίωμα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Αφότου ο μεγιστάνας των ακινήτων εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την Ουνέσκο – την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών – έχουν μειώσει δραστικά τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ κι έχουν ανακοινώσει ότι θ’ αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.