Η πυροδότηση αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά στην έξοδο σταδίου στην πόλη Λασκάρ Γκα, στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 47, δήλωσε ο Ομαρ Ζουάκ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Χελμάντ.

Νωρίτερα, ο Σαλάμ Αφγάν, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία, είχε κάνει λόγο για 10 νεκρούς και 35 τραυματίες.

Η έκρηξη που συγκλόνισε τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, περίπου 600 χλμ. νοτιοδυτικά της Καμπούλ – την οποία ελέγχουν κατά μεγάλο μέρος οι Ταλιμπάν και από την οποία προέρχεται μεγάλο μέρος της παραγωγής οπίου της χώρας– σημειώθηκε την ώρα που πλήθος θεατών αποχωρούσε από το στάδιο όπου διεξήχθη αγώνας πάλης, διευκρίνισε η αστυνομία. Ανάμεσα στους θεατές βρίσκονταν τοπικοί βουλευτές.

Τον σταμάτησε η αστυνομία, αλλά…

Επρόκειτο για «επίθεση βομβιστή-καμικάζι. Τον δράστη σταμάτησε η αστυνομία καθώς προσπαθούσε να εισβάλει στο στάδιο, ωστόσο κατάφερε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό», σύμφωνα με τον Ζουάκ.

Σύμφωνα με θεατές, τους οποίους οι σκληροπυρηνικοί σουνίτες θεωρούν αντιισλαμιστές, ο αγώνας διεξαγόταν στο πλαίσιο των εορτασμών για το Νορούζ, το νέο περσικό έτος.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασραφ Γάνι καταδίκασε την επίθεση αυτή εναντίον «αθώων πολιτών» με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του.

Την Τετάρτη στην Καμπούλ, μια ακόμη επίθεση βομβιστή-καμικάζι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 65, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της ασιατικής χώρας.

Επρόκειτο για την πέμπτη επίθεση στην αφγανική πρωτεύουσα μέσα σε μερικές εβδομάδες.Δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στη Λασκάρ Γκα.