Πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στην πόλη Τρεμπ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν ακόμη αν το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται πράγματι, όπως ισχυρίζεται.

«Η χώρα μας υπέστη σήμερα μια ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και άλλοι 16 τραυματίστηκαν, είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην οποία συμμετείχε, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τουλάχιστον δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Μακρόν εξήρε το θάρρος του αξιωματικού της χωροφυλακής που ζήτησε εθελοντικά να πάρει τη θέση των ομήρων που κρατούσε ο δράστης. Ο αξιωματικός αυτός «έσωσε ζωές και τίμησε το Σώμα και τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή δίνει μάχη με τον θάνατο και όλες οι σκέψεις μας είναι μαζί του και με την οικογένειά του», τόνισε.

Πολλά ερωτηματικά παραμένουν ακόμη αναπάντητα και οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται σε αυτά, συνέχισε: «Πότε και πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε (ο δράστης των επιθέσεων); Πού βρήκε το όπλο;»

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε επίσης τους Γάλλους στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό για «να περιορίσουν τον τρομοκρατικό κίνδυνο», καθώς και τις δυνάμεις ασφαλείας στη Γαλλία. Εξέφρασε «την απόλυτη αποφασιστικότητα» του ιδίου και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, καθώς και όλης της κυβέρνησης, να δώσουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Καλώ τους συμπατριώτες μας Γάλλους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση για την τρομοκρατική απειλή αλλά να αναγνωρίζουν επίσης τη δύναμη και την αντίσταση που επιδεικνύει ο λαός μας κάθε φορά που δέχεται επίθεση», κατέληξε.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε ένα προάστιο της πόλης Καρκασόν όπου φέρεται να κατοικούσε ο δράστης της επίθεσης, ο Ραντουάν Λακντίμ και διεξάγουν έρευνες. Πολλά μαύρα ημιφορτηγά και άνδρες των δυνάμεων άμεσης επέμβασης RAID και BRI, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πάνοπλοι και φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, έχουν αποκλείσει το λαϊκό προάστιο που απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το ιστορικό κέντρο της Καρκασόν.