Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε με δριμύτητα τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν της βόρειας Συρία, αλλά και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ανατολική Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Μιλώντας σε βουλευτές στη Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα στην Ανατολική Γκούτα «με τον εντονότερο τρόπο». Επέρριψε ευθύνες στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά και στη Ρωσία που «απλώς παρακολουθεί» τα γεγονότα να εξελίσσονται.

Αναφερόμενη στις μάχες στο Αφρίν η καγκελάριος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας, παρά τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της. «Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες και χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν», τόνισε στην ομιλία της, παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο της πολιτικής της στους βουλευτές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 250.000 άμαχοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ενώ δεκάδες άλλοι έχουν σκοτωθεί. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 1.500 Κούρδοι μαχητές.

Σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, η κουρδική κοινότητας της Γερμανίας επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρώπη γιατί δεν αντιδρούν στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Αφρίν.

Η Γερμανία, που φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκους, διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με την Άγκυρα τα τελευταία δύο χρόνια. Φοβάται επίσης μια «εισαγωγή» της τουρκοκουρδικής διένεξης στο έδαφός της. Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 30 ιδρύματα (κυρίως θρησκευτικά) της τουρκικής κοινότητας βανδαλίστηκαν ή πυρπολήθηκαν και η γερμανική αστυνομία υποψιάζεται ότι υπεύθυνες για τις επιθέσεις αυτές είναι κουρδικές ή ακροδεξιές οργανώσεις.

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ δήλωσεσε συνέντευξη Τύπου:«Με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθούμε τις αναφορές για την κατάληψη μεγάλων περιοχών της πόλης Αφρίν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις»,επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού και του μεγάλου αριθμού προσφύγων που διαφεύγουν από την πόλη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ ζήτησε να ερευνηθούν οι πληροφορίες για σφαγές και λεηλασίες καθώς και να υπάρξει επιστροφή στην πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Τουρκία έχει «δικαιολογημένα συμφέροντα ασφαλείας» αναφορικά με τα σύνορά της, όμως οι ενέργειες της Άγκυρας θα πρέπει «να παραμείνουν μέσα στα όρια του απαραίτητου και του αναλογικού».

«Έχουμε σαφώς, και δεν μπορώ να το αρνηθώ, ιδιαίτερα υπό το φως των πιο πρόσφατων εξελίξεων, σημαντικές αμφιβολίες για την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα των τουρκικών ενεργειών», τόνισε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.