Γάλλοι ερευνητές ολοκλήρωσαν την ανάκριση του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και οι δικαστές εξετάζουν κατά πόσον θα κινήσουν μια επίσημη διαδικασία έρευνας για τις κατηγορίες παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας, δήλωσαν την Τετάρτη πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Έπειτα από μια σύντομη διακοπή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Σαρκοζί βρέθηκε για δεύτερη ημέρα υπό κράτηση ανακρινόμενος στο πλαίσιο της έρευνας για χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

«Η κράτηση του Νικολά Σαρκοζί τελείωσε», τόνισε μία από τις πηγές, χωρίς να αναφέρει κάποια ενέργεια που αποφάσισαν οι δικαστές.

Ούτε ο Σαρκοζί ούτε οι δικηγόροι του σχολίασαν δημοσίως την τελευταία αυτή εξέλιξη στην έρευνα για την υπόθεση αυτή, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια. Ο 63χρονος Σαρκοζί έχει χαρακτηρίσει ωστόσο στο παρελθόν τις κατηγορίες αυτές «γελοίες» και «προϊόν χειραγώγησης».

Οι δικαστές ενδιαφέρονται για χρηματοοικονομικές ροές στις οποίες ενέχονται πρόσωπα που συνδέονται με το καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι. Πρώην αξιωματούχοι της Τρίπολης και ο γαλλολιβανέζος μεσάζων Ζιάντ Τακιεντίν μίλησαν για καταβολές χρημάτων προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Η υπόθεση ξέσπασε το 2012 μετά τη δημοσιοποίηση από τον Mediapart ενός σημειώματος που αποδίδεται στον Μούσα Κουσά, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών της Λιβύης, που υπονοεί μια λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.