Μια φίλη της οικογένειας του Νίκολας Κρουζ, του εφήβου που δολοφόνησε 17 ανθρώπους στις 14 Φεβρουαρίου στο λύκειο από το οποίο είχε αποβληθεί στη Φλόριντα, αφηγήθηκε την Τρίτη στα μέσα ενημέρωσης ότι είχε τηλεφωνήσει τρεις φορές στην αστυνομία για να την προειδοποιήσει – μάταια – ότι ο νεαρός ήταν επικίνδυνος, λίγες εβδομάδες πριν από την τραγωδία.

Η Ροξάν Ντεσάμπ ήταν γειτόνισσα της Λίντα Κρουζ, της θετής μητέρας του Νίκολας, και συνδεόταν με στενή φιλική σχέση μαζί της μέχρι τον θάνατό της, την 1η Νοεμβρίου, εξαιτίας πνευμονίας. «Την είχα σαν μητέρα μου», είπε.

Οταν η Λίντα πέθανε, η Ροξάν φιλοξένησε στο σπίτι της για περίπου ένα μήνα τον Νίκολας, 19 ετών, και τον αδελφό του Ζάκαρι, 18 ετών σήμερα.

«Είχε δικαίωμα ν’ αγοράσει όπλο»

Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, η Ντεσάμπ εξήγησε ότι είχε τότε απαγορεύσει στον Νίκολας να φέρει μαζί στο σπίτι της τα όπλα που είχε στο δικό του, εκτός από ρεπλίκες που έπαιρναν σφαιρίδια, τα οποία του ζήτησε να κλειδώσει στο δωμάτιο του ενήλικου γιου της.

Οταν έμαθε, αφού ο νεαρός είχε εγκατασταθεί στο σπίτι της, πως αγόρασε κι άλλο όπλο, απαίτησε από τον γιο της, 19 ετών, να τηλεφωνήσει στην αστυνομία. Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σπίτι της, αφού άκουσαν όσα είχε να πει, της εξήγησαν ότι ανεξαρτήτως των προβλημάτων συμπεριφοράς και των συναισθηματικών ή ψυχολογικών θεμάτων που εκείνη πίστευε πως είχε ο Νίκολας, ο νεαρός είχε δικαίωμα ν’ αγοράσει νομίμως όπλο.

Είπε επίσης ότι ζητούσε – χωρίς αποτέλεσμα – από τον Νίκολας να παίρνει τα φάρμακα που του είχε δώσει γιατρός μετά τον θάνατο της μητέρας του. Ερωτηθείσα σχετικά, δεν διευκρίνισε τι είδους σκευάσματα ήταν.

Ηταν «ψυχικά άρρωστος»

Η Ντεσάμπ ανέφερε ακόμη πως συμβούλευε τον Νίκολας Κρουζ να πάει σε ψυχοθεραπευτή, αλλά αυτός το απέρριπτε. Για εκείνη δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία: ο νεαρός ήταν «ψυχικά άρρωστος».

Η Ροξάν Ντεσάμπ τηλεφώνησε άλλες δύο φορές στην αστυνομία — την τελευταία για να καταγγείλει βίαιο διαπληκτισμό ανάμεσα στον Νίκολας Κρουζ και τον μεγαλύτερο γιο της, τον Ροκ.

«Εκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να προειδοποιήσω τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για το τι μπορούσε να συμβεί. Ηθελα να προστατεύσω όχι μόνο τα δικά μου παιδιά, αλλά και κάθε άλλον άνθρωπο που διέτρεχε κίνδυνο να πάθει κακό», ανέφερε, διαβάζοντας από γραπτή δήλωση χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τους λυγμούς της.

Μετά τον διαπληκτισμό του Νίκολας με τον Ροκ, η Ντεσάμπ τηλεφώνησε για τρίτη φορά στην αστυνομία και είπε πως φοβόταν ότι ο νεαρός θα χρησιμοποιούσε τα όπλα του εναντίον της οικογένειάς της. Και πάλι, οι αστυνομικοί της είπαν ότι δεν είχε γίνει κάτι παράνομο.

Η Ντεσάμπ είπε στον νεαρό ότι έπρεπε να επιλέξει: ή να μείνει μαζί της, ή τα όπλα του. «Επέλεξε τα όπλα». Η ίδια επέμεινε πως μπορούσε να τον βοηθήσει αν ήθελε, «αλλά δεν θα μπορούσα να τον έχω να ζει μέσα στο σπίτι μου και η οικογένειά μου να διατρέχει κίνδυνο. Δεν μπορούσα να φοβάμαι μέσα στο ίδιο μου το σπίτι».

«Ανησυχούσε για τα σκυλιά»

Ο Νίκολας κατόπιν έφυγε οριστικά από το σπίτι της Ντεσάμπ για να εγκατασταθεί στο σπίτι των Σνιντ, ζευγαριού που ζει στην Πάρκλαντ, μερικές εβδομάδες πριν από τη σφαγή στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας.

Μία ημέρα πριν το μακελειό, είπε η Ντεσάμπ, ο Νίκολας της έστειλε μήνυμα στο κινητό. Ελεγε πως «ανησυχούσε για τα σκυλιά», ανέφερε η γυναίκα.

Ο 19χρονος ομολόγησε πως διέπραξε τη σφαγή στο λύκειο με το ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου που αγόρασε νόμιμα. Οι εισαγγελείς ξεκαθάρισαν πως θα ζητήσουν να επιβληθεί η θανατική ποινή στον Νίκολας Κρουζ.