Μακροχρόνια και με στόχους κατάληψης ακόμα και μακρινών περιοχών στη Συρία ή και στο Ιράκ φαίνεται ότι είναι η τουρκική στρατιωτική παρουσία που ξεκίνησε με την κατάληψη της Αφρίν. Αυτό δημιουργεί νέα ανησυχητικά δεδομένα για την περιοχή που ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα αποκαλέσει «σύνορα της καρδιάς μας».

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας θα συνεχισθούν προς τα ανατολικά, προκειμένου να εκδιωχθούν οι κούρδοι μαχητές από τις πόλεις που εκτείνονται εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τα σύνορα με το Ιράκ, ανακοίνωσε χθες ο Ερντογάν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα στρατεύματά του να μπουν ακόμα και στο Βόρειο Ιράκ «εάν η Βαγδάτη δεν καθαρίσει την περιοχή από αυτούς». Επόμενοι στόχοι είναι οι περιοχές γύρω από τις πόλεις Καμισλί, Κομπάνι, Ρας αλ Αΐν και το Μανμπίζ όπου όμως μαζί με τούς Κούρδους βρίσκονται και αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Ερντογάν πρέπει να έχει έρθει σε κάποιου είδους συμφωνία με την Ουάσιγκτον ώστε να μην αντιπαρατεθούν τα τουρκικά στρατεύματα με αμερικανούς στρατιωτικούς. Ο τούρκος πρόεδρος είπε πως η εκστρατεία για την κατάληψη της Αφρίν που ξεκίνησε πριν δύο μήνες ήταν «η πιο σημαντική φάση» της στρατιωτικής επιχείρησης, που έχει στόχο να απομακρύνει τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας από τα σύνορα με την Τουρκία, επειδή η Αγκυρα φοβάται την συνεργασία τους με τους Κούρδους του ΡΚΚ.

Μιλώντας στην Αγκυρα, χθες, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της πλήρους κατάληψης της Αφρίν, ο Ερντογάν ανέφερε πως τα τουρκικά στρατεύματα μαζί με τους σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες θα συνεχίσουν τώρα την πορεία τους προς τα ανατολικά, ακόμα και σε περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. «Θα συνεχίσουμε την διαδικασία έως ότου καταστρέψουμε εντελώς αυτό τον διάδρομο». Οι πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έγιναν το 2016 με τον Ερντογάν επανειλημμένα να αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει να εγκαθιδρυθεί κουρδικός έλεγχος στις περιοχές της Συρίας που γειτονεύουν με τη χώρα του.

Ο τούρκος πρόεδρος απείλησε και την κυβέρνηση της Βαγδάτης για εισβολή στο Ιράκ, τονίζοντας πως τα στρατεύματά του θα μπουν σε ιρακινό έδαφος για να διώξουν τους Κούρδους από την περιοχή του Σιντζάρ εάν δεν το κάνει μόνη της η ιρακινή κυβέρνηση. «Μια νύχτα ξαφνικά μπορεί να μπούμε στο Σιντζάρ», είπε ο Ερντογάν, στη διάρκεια τελετής για τον διορισμό δικαστικών. Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του μπορεί να φθάσουν έως και το Καμισλί, μια πόλη της Συρίας όπου η συριακή κυβέρνηση ελέγχει το αεροδρόμιο καθώς και μια ζώνη ασφαλείας.

Χθες, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επέκρινε την Τουρκία για τη στρατιωτική επίθεση και την κατάληψη της Αφρίν ζητώντας από την Αγκυρα να συμβάλει στο να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η Μογκερίνι τόνισε πως οι διεθνείς προσπάθειες για τη Συρία θα πρέπει να έχουν στόχο την «αποκλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας και όχι την κλιμάκωση». Οσον αφορά την κατάληψη της Αφρίν, σχολίασε: «Ανησυχώ ιδιαίτερα». Προέτρεψε την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν να κινηθούν προς την υλοποίηση των συμφωνιών. Αξιωματούχος των Κούρδων χαρακτήρισε την τουρκική επίθεση «κατοχή» που θέτει σε κίνδυνο όλη την περιοχή της Αφρίν.

Οπως έγινε γνωστό χθες, περισσότερα από 200.000 άτομα που έφυγαν για να γλιτώσουν από την στρατιωτική επιχείρηση των Τούρκων βρίσκονται σήμερα στις γύρω περιοχές χωρίς καταφύγιο ή χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό. «Οσοι έχουν αυτοκίνητα κοιμούνται μέσα σε αυτά και οι υπόλοιποι κάτω από τα δέντρα», ανέφερε μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Εν τω μεταξύ μέσα στην Αφρίν αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις λεηλασιών και βανδαλισμών μετά την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων με σύρους αντάρτες. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες και βίντεο με καμένα και λεηλατημένα καταστήματα, καθώς και ανδρών με στρατιωτικές στολές που βγαίνουν από σπίτι κρατώντας διάφορες συσκευές στα χέρια τους, ενώ άλλοι φαίνεται να κλέβουν οχήματα και τρακτέρ.

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας (YPG), αποχώρησαν από την Αφρίν την Κυριακή και σύμφωνα με δηλώσεις τους θα συνεχίσουν τις συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις, των οποίων απειλούν να γίνουν «ο χειρότερος εφιάλτης». Οπως μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση, 11 άτομα (7 πολίτες και 4 σύροι μαχητές) σκοτώθηκαν από έκρηξη σε κτίριο στο κέντρο της Αφρίν όπου είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός.