«Αβάσιμους» χαρακτήρισε χθες εκ νέου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτή τη φορά στη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Εμανουέλ Μακρόν, τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σόλσμπερι. «Ολοένα και πιο γελοίες» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις επίμονες διαψεύσεις της Μόσχας ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εξασφάλισε περαιτέρω λεκτική στήριξη τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ.

Ο Τζόνσον συζήτησε στις Βρυξέλλες το ζήτημα της δηλητηρίασης του Σκριπάλ και της κόρης του με έναν νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικής παρασκευής με τους 27 ομολόγους του καθώς και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ έχουν δείξει αμέριστη στήριξη», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον τελευταίο. «Ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη» στη Βρετανία εξέφρασαν και οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης πως είναι εξαιρετικά πιθανό να ευθύνεται η Ρωσική Ομοσπονδία» για την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ, τόνισαν. Η χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα σε ευρωπαϊκό έδαφος, για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα και αποτελεί «απειλή για την ασφάλεια όλων μας» επεσήμαναν. Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία, ωστόσο, εμφανίστηκαν επιφυλακτικές έως αρνητικές στο να κατονομαστεί η Ρωσία ως υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση – και στο να ενισχυθούν οι κυρώσεις που έχει ήδη επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα λόγω της Ουκρανίας.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ούτως ή άλλως προειδοποιούσαν χθες, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στην οποία θα συμμετάσχει την Πέμπτη και η Τερίζα Μέι, πως δεν υπάρχει άμεση προοπτική νέων οικονομικών κυρώσεων.