Βουλευτές της ΕΕ θα ερευνήσουν αν έγινε κατάχρηση των δεδομένων άνω των 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Ταγιάνι κάλεσε το Facebook να γίνει πιο υπεύθυνο, γράφοντας στο Twitter πως «οι κατηγορίες για κατάχρηση δεδομένων χρηστών του Facebook είναι μια απαράδεκτη παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών μας στην ιδιωτικότητα».

Εξάλλου η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Ζουροβά σχεδιάζει να συζητήσει τη φερόμενη κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών του Facebook μ’ αυτόν τον αμερικανικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και με την αμερικανική κυβέρνηση κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Οι New York Times και η βρετανική Observer έκαναν γνωστό το Σάββατο πως η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα άνω των 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και τα χρησιμοποίησε για να αναπτύξει τεχνικές υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατάχρηση για πολιτικούς λόγους προσωπικών δεδομένων που ανήκουν σε χρήστες του Facebook, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», αναφέρει σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξάλλου εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε την Δευτέρα πως η Βρετανία εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για τις κατηγορίες σε βάρος της Cambridge Analytica, η οποία είναι θυγατρική της βρετανικής εταιρείας στοχευμένου μάρκετινγκ SCL.

«Οι κατηγορίες είναι σαφώς πολύ ανησυχητικές. Είναι ουσιώδες οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως τα προσωπικά δεδομένα τους θα είναι προστατευμένα και θα χρησιμοποιούνται με αρμόζοντα τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Έτσι είναι απολύτως σωστό το θέμα αυτό να διερευνηθεί. Αναμένουμε ότι το Facebook, η Cambridge Analytica και όλοι οι οργανισμοί που εμπλέκονται να συνεργασθούν πλήρως», πρόσθεσε.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η μετοχή του Facebook σημείωσε την Δευτέρα πτώση κατά το άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, επηρεασμένη από τις αποκαλύψεις για τη χρήση προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, από την εταιρεία Cambridge Analytica .