Για τις συνέπειες που θα είχε ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ προειδοποιεί ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη του στην Bild Zeitung, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα καταστήσουμε ξεκάθαρη τη θέση μας απέναντι στις ΗΠΑ κι έχουμε εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους φίλους που ανήκουν στην ΕΕ».

«Ανησυχώ σοβαρά για το γεγονός ότι το θεμέλιο της ευημερίας μας, το ελεύθερο εμπόριο, τίθεται σε κίνδυνο», δήλωσε, σημειώνοντας ότι ο προστατευτισμός δεν αποτελεί απάντηση στις δυσκολίες της εποχής μας. «Η κατάσταση είναι σοβαρή», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με μια κοινή ευρωπαϊκή στάση στην απειλή των ΗΠΑ, που επιδιώκουν την επιβολή τιμωρητικών δασμών στα αυτοκίνητα.

Ο Σολτς τοποθετήθηκε και για τη δήλωση στην οποία προέβη ο συνάδελφός του στο Υπουργικό Συμβούλιο Χόρστ Ζεχόφερ. Την περασμένη εβδομάδα ο Ζέεχοφερ είχε δηλώσει στην εφημερίδα Bild: «Το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία». Όπως είπε ο Σολτς, «φτηνά τη γλίτωσε ο Ζέεχοφερ» γι’ αυτό που είπε, αλλά ο ΥΠΟΙΚ πιστεύει ότι θα μπορεί να εμπιστεύεται τον Ζέεχοφερ και στο μέλλον.

Στο ερώτημα αν η δήλωσή του «Θα πληρώσουμε περισσότερα χρήματα για την Ευρώπη» τον φέρνει σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Σολτς απαντά ως εξής:

«Αυτό αναφέρεται στη σύμβαση του συνασπισμού του SPD, του CDU και του CSU. Εξάλλου, δεν αναγράφεται κάποιο ποσό, γιατί και στην Ευρώπη θα συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί με τα χρήματα. Κι ούτε η Γερμανία θα μπορεί να πληρώνει πια μόνη της. Η γερμανίδα καγκελάριος κι εγώ επιθυμούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το παλιό κόλπο, το οποίο έχει δυστυχώς διαδοθεί στην Ευρώπη. Στην αρχή διαλαλούμε ότι δεν θα πληρώνουμε και στο τέλος καταλήγουμε σχεδόν κρυφά να πληρώνουμε περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι μετά την έξοδο των Βρετανών από την ΕΕ το ποσό που θα πρέπει να συνεισφέρει η Γερμανία στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα είναι κατά κάποιο τρόπο υψηλότερο απ’ ό,τι σήμερα».