Στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Λεμεσού, το ερευνητικό σκάφος MED Surveyor. Το σκάφος άρχισε ήδη τις έρευνες σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Λεμεσού.

Το MED Surveyor μαζί με το Ocean Investigator έχουν ναυλωθεί από τον αμερικανικό κολοσσό ΕΧΧΟΝ Mobil για τη διενέργεια αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών ερευνών σε τρεις δυνητικούς στόχους γεώτρησης στο τεμάχιο 10. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Στις Βρυξέλλες ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες των Συμβουλίων Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναχώρησε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το βράδυ της Κυριακής ο κ. Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρουσία του επιτρόπου για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γκίντερ Έττινγκερ, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί το μελλοντικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέματα Εξωτερικών σχέσεων. Ενώ την Τρίτη ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας.