Περισσότεροι από 40.000 άμαχοι χρησιμοποίησαν την Πέμπτη τους διαδρόμους που ανοίχθηκαν από τον συριακό στρατό σε συνεργασία με τους ρώσους συμμάχους του προκειμένου να φύγουν από την ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σύρος μόνιμος αντιπρόσωπος Μπασάρ Τζα’αφάρι.

«Μετέβησαν στα κέντρα που εγκατέστησε η συριακή κυβέρνηση και η συριακή αραβική Ερυθρά Ημισέληνος, κέντρα προσωρινής στέγασης εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα για τη φροντίδα τους», πρόσθεσε. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε από την πλευρά του πως περίπου 20.000 κάτοικοι εφυγαν από τη Γούτα.

Νωρίτερα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι μαζί με τις συμμαχικές του δυνάμεις ανακατέλαβαν το 70% του εδάφους που τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών στον θύλακο της ανατολικής Γούτα.

Στην ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται πως οι στρατιώτες κατέλαβαν τμήματα αγροτικής γης, πολλά χωριά και ορισμένες πόλεις.

Νωρίτερα, στρατιωτικό μέσο ενημέρωσης της Χεζμπολάχ ανέφερε πως ο συριακός στρατός κατέλαβε την πόλη Τζισρίν της ανατολικής Γούτα.

«Ο συριακός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην ανατολική Γούτα και πήρε τον έλεγχο της πόλης Τζισρίν», ανέφερε ο σταθμός τον οποίο διαχειρίζεται η Χεζμπολάχ, που πολεμά στο πλευρό του στρατού στη Συρία.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο συριακός στρατός κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Γούτα να φύγουν από την περιοχή μέσω «των ασφαλών διαδρόμων» καθώς σφίγγει τον κλοιό στους τομείς που εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Η γενική στρατιωτική διοίκηση καλεί τους πολίτες να φύγουν από την ανατολική Γούτα (…) μέσω των ασφαλών διαδρόμων», αναφέρει ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τη συριακή δημόσια τηλεόραση.