Σε κάθειρξη 63 ετών καταδικάστηκε Μεξικάνος ιερέας για σεξουαλική κακοποίηση ενός άνδρα ο οποίος ήταν ανήλικος όταν υπέστη την κακοποίηση, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι δικηγόροι του θύματος.

Ο 72χρονος ιερέας Κάρλος Λόπες Βαλντές «κρίθηκε ένοχος για βιασμό και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 63 ετών», ανακοίνωσε η ένωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Cencos.

Το θύμα, ο Χεσούς Ρομέρο Κόλιν, ο οποίος είναι σήμερα 33 ετών, κακοποιείτο σεξουαλικά από τον ιερέα για περισσότερο από μια δεκαετία και κατηγορεί την μεξικανική Καθολική Εκκλησία ότι αγνοούσε τις καταγγελίες του όταν υφίστατο την κακοποίηση αυτή.

Ο 33χρονος άνδρας βεβαίωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος του απάντησε σε επιστολή του στην οποία κατήγγειλε την κακοποίηση που υπέστη από τον ιερέα και ζήτησε συγγνώμη εξ ονόματος της Καθολικής Εκκλησίας.

Οι δικηγόροι του θύματος και της ένωσης Cencos ετοιμάζονται να κινηθούν κατά της Καθολικής Εκκλησίας για να εξασφαλίσουν μια οικονομική αποζημίωση.

Το 1997 ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα παιδεραστίας όταν μια ομάδα οκτώ πρώην μελών του τάγματος των «Λεγεωνάριων του Χριστού» κατηγόρησαν για σεξουαλική κακοποίηση τον ιδρυτή του, τον Μεξικάνο Μαρσιάλ Μασιέλ, ο οποίος ζούσε διπλή ζωή έχοντας δύο γυναίκες και πολλά παιδιά, επίσης θύματά του.

Έπειτα από διαψεύσεις για δεκαετίες από την ιεραρχία των Καθολικών, ο ιερέας απομακρύνθηκε από τη θέση του και ωθήθηκε να πάρει σύνταξη για να ζήσει το υπόλοιπο του βίου του «με προσευχή και μετάνοια». Αυτός πέθανε το 2008 σε ηλικία 87 ετών χωρίς ποτέ να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.