Είναι ο πολιτικός του SPD με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα στη Γερμανία. Αλλά δεν αρκεί αυτό για να μείνει στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μένει εκτός κυβέρνησης. Νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αναλαμβάνει ο Χάικο Μάας, μέχρι τώρα υπουργός Δικαιοσύνης.

Η επίσημη ανακοίνωση των υπουργών του SPD γίνεται σήμερα από τον προσωρινό πρόεδρο του κόμματος Ολαφ Σολτς και την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες. Η σημαντικότερη αλλαγή όμως έγινε γνωστή ήδη χθες από τον Γκάμπριελ, ότι δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Η Νάλες, που κινεί πλέον τα νήματα στο SPD, είχε θέσει ως κριτήριο για την επιλογή των υπουργών τη «συλλογική δουλειά», ιδιότητα με την οποία δεν είναι προικισμένος ο Γκάμπριελ. Στην έξοδό του από την κυβέρνηση συντέλεσε και η προσωπική επίθεση που άσκησε στον Μάρτιν Σουλτς μία ημέρα πριν εκείνος ανακοινώσει την παραίτησή του από τη διεκδίκηση του υπουργείου Εξωτερικών και την προεδρία του SPD.

Ηταν βίοι παράλληλοι, μέσα σε έναν χρόνο Σουλτς και Γκάμπριελ βρέθηκαν από το ζενίθ της εξουσίας τους στο ναδίρ. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από πρόεδρος του SPD και διεκδικητής της καγκελαρίας, που άφησε όμως το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου για τον Μάρτιν Σουλτς, βρίσκεται χωρίς κομματικό αξίωμα και κυβερνητική θέση, έπειτα από 18 χρόνια παραμένει απλός βουλευτής. «Τελειώνει η περίοδος που είχα ηγετική πολιτική αποστολή για το SPD» έγραψε ο Γκάμπριελ στο twitter, εκεί έκανε και τον συνοπτικό απολογισμό της προσφοράς του: «Η διάσωση 10.000 θέσεων εργασίας με την εξαγορά της αλυσίδας Kaiser’s Tengelmann, η επιτυχής εκλογή δύο προέδρων της Δημοκρατίας, η απελευθέρωση γερμανών υπηκόων από την άδικη φυλάκισή τους στο εξωτερικό». Μεταξύ άλλων, η αποφυλάκιση του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Βελτ» Ντενίζ Γιουτσέλ έπειτα από έναν χρόνο κράτησης στις τουρκικές φυλακές.

Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ολαφ Σολτς. Θα είναι και αντικαγκελάριος στη νέα κυβέρνηση της Μέρκελ, που θα ορκιστεί αμέσως μετά την εκλογή της καγκελαρίου την επόμενη Τετάρτη. Στα νέα πρόσωπα του SPD είναι η 39χρονη Φραντζίσκα Γκίφαϊ, δήμαρχος της προβληματικότερης συνοικίας του Βερολίνου Νόικελν, ως υπουργός Οικογένειας. Εκτός κυβέρνησης μένει η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ.

«Ο Χάικο Μάας θα είναι εξαιρετικός υπουργός Εξωτερικών», αποφάνθηκε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που δεν φημίζεται για τις φιλοφρονήσεις του. Μέχρι τώρα ο 51 ετών Μάας δεν είχε συνδέσει το όνομά του με την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας. Τα θέματα του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού ήταν η εσωτερική πολιτική, η δικαιοσύνη, η Ακροδεξιά, έχει ανοιχτό μέτωπο με το AfD και το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA. Στο Ζάαρ, το μικρότερο αυτό κρατίδιο της Γερμανίας από όπου προέρχεται, έγινε το 1996 σε ηλικία 30 ετών υφυπουργός Περιβάλλοντος του τότε πρωθυπουργού Οσκαρ Λαφοντέν. Στην ομοσπονδιακή πολιτική σκηνή εμφανίστηκε το 2013 ως υπουργός Δικαιοσύνης και διακρίθηκε για τον ήπιο τόνο του, την αποφασιστικότητα και τον πραγματισμό του. Θα τα χρειαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών.