Στον χάλυβα και στο αλουμίνιο

Μοσκοβισί: Η ΕΕ έχει οπλοστάσιο για να απαντήσει στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2018 14:10 |
Μοσκοβισί: Η ΕΕ έχει οπλοστάσιο για να απαντήσει στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ

Η Ευρώπη θέλει να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ αναφορικά με το σχέδιό τους να επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά ετοιμάζει άμεσα αντίμετρα για κάθε ενδεχόμενο, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τελετής, προεδρική διακήρυξη για την επιβολή των δασμών, αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να μετατεθεί για την Παρασκευή.

«Αν ο Ντόναλντ Τραμπ θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα σήμερα το βράδυ, έχουμε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο στη διάθεσή μας για να αντιδράσουμε», τόνισε ο Μοσκοβισί στον τηλεοπτικό σταθμό BFM. Όπως πρόσθεσε, τα αντίμετρα θα περιλαμβάνουν την επιβολή ευρωπαϊκών δασμών στις εξαγωγές αμερικανικών πορτοκαλιών, καπνού και μπέρμπον (ουίσκι). Η Ευρώπη μπορεί, επίσης, να υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο κόσμος γίνεται ένας τόπος, όπου ο καθένας λειτουργεί μόνος του», σημείωσε ο Επίτροπος.

Η πρόταση του αμερικανού Προέδρου για επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές καθώς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και τους επιχειρηματικούς ηγέτες που ανησυχούν για τις δυνητικές οικονομικές επιπτώσεις.

Ο Μοσκοβισί είπε ότι ορισμένα από τα προϊόντα που εξετάζονται στο πλαίσιο της απάντησης της ΕΕ παράγονται σε μεγάλο βαθμό σε εκλογικές περιφέρειες που κυριαρχεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ. «Θέλουμε να καταλάβει το Κογκρέσο ότι αυτό θα ήταν μία κατάσταση όπου θα χάσουν όλοι», πρόσθεσε.

1
Πρωτη φορα αριστερα
08/03/2018 23:15
Οι δασμοι ειναι ουσιαστικα ενα μετρο που εμποδιζει την ελευθερη οικονομια και τον ανταγωνισμο. Μεχρι πριν λιγο καιρο τα εχειριδια της οικονομιας ελεγαν, οτι τετοια μετρα ειναι χαρακτηριστικα για χωρες που ακολουθουν απομονωτικη, κλειστη οικονομικη πολιτικη, δηλαδη οι πρωην σοσιαλιστικες χωρες. Τελικα ερχεται η ζωη και ανατρεπει τα παντα! Η πιο νεοφιλελευθερη χωρα του κοσμου, περνει τα μετρα που πριν καταδικαζε. Αληθεια ποσο γελειοι θα αισθανονται οι συγγραφεις των μεχρι σημερα οικονομικων βιβλιων?