Το πάλαι ποτέ «πολύτιμο ξίφος της δικαιοσύνης», το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, δηλώνει έτοιμος να εγκαταλείψει ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Στο πλαίσιο μίας «εγκάρδιας συζήτησης» στην Πιονγκγιάνγκ με αποσταλμένους του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε Ιν, ο βορειοκορεάτης ηγέτης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νότιας Κορέας, εμφανίστηκε πρόθυμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με στόχο την αποπυρηνικοποίηση. Κατά την επίσκεψη των Νοτιοκορεατών στην Πιονγκγιάνγκ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών τους στα τέλη Απριλίου. Είναι η πρώτη φορά που ο Κιμ φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει ανενεργό το διαβόητο κουμπί για τα πυρηνικά όπλα που βρίσκεται πάνω στο γραφείο του με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της επιβίωσής του μέσω εγγυήσεων από την πλευρά των ΗΠΑ.

«Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια από όλες τις πλευρές. Ολος ο πλανήτης παρακολουθεί και περιμένει! Ισως οι ελπίδες μας αποδειχθούν φρούδες, αλλά οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να τα δώσουν όλα, ό,τι κι αν γίνει!», έγραψε στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε πει αναφερόμενος στην Πιονγκγιάνγκ: «Συνομιλούμε. Τηλεφώνησαν τις προάλλες και είπαν: «Θέλουμε να μιλήσουμε». Εγώ απάντησα: «Kι εμείς, πρώτα όμως ξεφορτωθείτε τα πυρηνικά, ξεφορτωθείτε τα πυρηνικά»». Η προσπάθεια προσέγγισης Βόρειας και Νότιας Κορέας είχε γίνει ξεκάθαρη και σε επίπεδο συμβολισμού όταν τον Φεβρουάριο βορειοκορεατική αποστολή συμμετείχε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ στη Νότια Κορέα.

Στην ανακοίνωση της Νότιας Κορέας δεν αποσαφηνίζεται εάν η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει άμεσα στον τερματισμό του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματός της. Αναφέρεται όμως ότι πριν από την σύνοδο κορυφής, οι διαπραγματευτικές ομάδες θα διεξαγάγουν προπαρασκευαστικές συζητήσεις στο Σπίτι της Ειρήνης, στο λεγόμενο «χωριό της εκεχειρίας» που εκτείνεται εκατέρωθεν των συνόρων, ενώ πρώτη φορά θα εγκατασταθεί τηλεφωνική γραμμή για άμεση επικοινωνία των δύο ηγετών. Αυτή την εβδομάδα θα βρεθούν στην Ουάσιγκτον οι απεσταλμένοι και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Σεούλ προκειμένου να ενημερώσουν την αμερικανική κυβέρνηση για το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον Κιμ.

Μπορεί να διαφαίνεται εξομάλυνση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, οι διαβουλεύσεις όμως κρύβουν παγίδες για τον Λευκό Οίκο που θα κληθεί να βασιστεί στη διπλωματία έπειτα από μακρά περίοδο κυριαρχίας οικονομικών κυρώσεων και απειλών για στρατιωτική παρέμβαση, σημειώνουν οι «New York Times». Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να κάνουν παραχωρήσεις, μόνο και μόνο για να δουν μετά από λίγο καιρό την Βόρεια Κορέα να αθετεί τις δεσμεύσεις της. Ο Κου Καμπ Γου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ, τονίζει: «H μεταστροφή του Κιμ μπορεί να είναι φαινομενική, να οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική πίεση που του ασκείται μέσω των κυρώσεων». Τα αμερικανικά μέσα άλλωστε μεταδίδουν ότι, παρά την διπλωματική πρόοδο των τελευταίων ημερών, η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να αναπτύσσει το οπλοστάσιό της. Γι’ αυτό προϋπόθεση για την έναρξη συζητήσεων θεωρείται από τις ΗΠΑ η αποπυρηνικοποίηση ως έμπρακτη απόδειξη της ειλικρίνειας της Πιονγκγιάνγκ, όπως επισήμανε χθες ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Μάικ Πενς.

Δυσκολίες για τις ΗΠΑ διαβλέπει και ο Ιβανς Τζ. Ρ. Ρίβιρ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχει συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα. «Η αποπυρηνικοποίηση έχει υπάρξει βάση πολλών άκαρπων συζητήσεων κατά το παρελθόν. Θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση Τραμπ να προβάλει αντιρρήσεις χωρίς να δημιουργηθεί η εντύπωση σε μία πιθανή κατάρρευση των συζητήσεων, ότι υπεύθυνη είναι η Ουάσιγκτον και όχι η Πιονγκγιάνγκ».