Την άφιξη αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια για 180.000 ανθρώπους στην πόλη Ντούμα στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γκούτα, μπορεί να επιτρέψει η κυβέρνηση της Συρίας, δήλωσε την Παρασκευή ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή.

Ο Γκέερτ Καπελέρε σημείωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για την αποστολή κι άλλων αυτοκινητοπομπών με βοήθεια για τους υπόλοιπους από τους συνολικά 400.000 ανθρώπους που ζουν στον θύλακα αυτόν, ούτε κάποια συμφωνία για την απομάκρυνση των περίπου 1.000 ανθρώπων που χρήζουν επειγόντως ιατρικής περίθαλψης.

«Έχουμε μια ένδειξη από την κυβέρνηση της Συρίας ότι θα επιτραπεί η αποστολή στις 4 Μαρτίου μιας αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή μεθαύριο. Ελπίζουμε ότι η ένδειξη αυτή θα μετατραπεί σε αμετάκλητη δέσμευση», σημείωσε «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή».

Η βοήθεια που θα μεταφέρει η αυτοκινητοπομπή αυτή συνίσταται κυρίως σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικά είδη και πιστεύεται ότι θα βοηθήσει περίπου 70.000 παιδιά από τα 200.000 που βρίσκονται στην ανατολική Γκούτα.

Τα επίπεδα οξέος υποσιτισμού, που είναι το πιο επικίνδυνο στάδιο, δεκαπλασιάστηκαν τους τελευταίους έξι μήνες μεταξύ των παιδιών στον θύλακα, υπογράμμισε ο Καπελέρε.

Η συριακή κυβέρνηση είχε αφαιρέσει από προηγούμενες αυτοκινητοπομπές την ιατροφαρμακευτική βοήθεια για να μην χρησιμοποιηθεί για τη νοσηλεία εμπλεκομένων στις μάχες, το οποίο αποτελεί προφανώς παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας. Ο Καπελέρε σημείωσε ότι αυτό είναι πιθανόν να συμβεί ξανά.

«Ως την Κυριακή ας είμαστε ρεαλιστές, έχουμε δει στο παρελθόν να αφαιρούνται από μερικές αυτοκινητοπομπές προμήθειες, κυρίως χειρουργικές», είπε.

Η ανατολική Γκούτα, ένα προάστιο της Δαμασκού το οποίο έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες, πολιορκείται από τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2013.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κυβερνητικές δυνάμεις έσφιξαν τον κλοιό γύρω από τον θύλακα, μην επιτρέποντας σε σχεδόν καμία βοήθεια να φτάσει εκεί, ενώ την ίδια ώρα εξαντλούνται τα αποθέματα σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.