Με πλαστά βραζιλιάνικα διαβατήρια ταξίδευαν κρυφά τη δεκαετία του ’90 ο Βορειοκορεάτης, σημερινός ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ιλ, σύμφωνα με αποκάλυψη πέντε ανώτατων δυτικών αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters.

Οπως αναφέρει, το γεγονός ότι η οικογένεια που κρατά εδώ και δεκαετίες τα «ηνία» της Βόρειας Κορέας ταξιδεύει στο εξωτερικό με πλαστά διαβατήρια και επίσημα έγγραφα είναι γνωστό εδώ και χρόνια στις κυβερνήσεις της Δύσης. Αυτή, όμως, είναι η πρώτη φορά που δύο από αυτά τα διαβατήρια έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

«Χρησιμοποίησαν αυτά τα βραζιλιάνικα διαβατήρια, τα οποία δείχνουν φωτογραφίες των Κιμ Γιονγκ Ουν και Κιμ Γιονγκ Ιλ ΙΙ, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν βίζες από ξένες πρεσβείες» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της Δύσης, προσθέτοντας πως «αυτό δείχνει την επιθυμία τους να ταξιδεύουν και αναδεικνύει τις προσπάθειες της οικογένειας να δημιουργήσει πιθανή δίοδο διαφυγής».

Μέχρι στιγμής, η πρεσβεία της Βορείου Κορέας στη Βραζιλία δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνες.

Σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους της Δύσης, τα δύο βραζιλιάνικα διαβατήρια με πατέρα και γιο Κιμ, τα οποία φέρουν τα ψεύτικα ονόματα Josef Pwag και Ijong Tchoi, χρησιμοποιήθηκαν για να κατατεθούν αιτήματα για βίζες σε τουλάχιστον δύο δυτικές χώρες.

Οπως αναφέρει το Reuters, τα διαβατήρια αυτά πιθανώς να έχουν χρησιμοποιηθεί για ταξίδια στη Βραζιλία, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ.