«Ερχονται δύσκολες ώρες για την Τερίζα Μέι, διότι οι περισσότεροι βουλευτές δεν συμφωνούν μαζί της στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης» δήλωσε στο BBC ο Κέιρ Στάρμερ, εκπρόσωπος του Τζέρεμι Κόρμπιν για το Brexit. Η αλήθεια είναι ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής πολλές δυσκολίες, αυτή τη φορά όμως ο επικεφαλής των Εργατικών δεν της άφησε κανένα περιθώριο ελιγμού. Χθες ο Τζέρεμι Κόρμπιν στην πολυαναμενόμενη ομιλία του παρουσιάστηκε ως ο εκπρόσωπος ενός ήπιου Brexit. Πρότεινε την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ μετά το Brexit και την αποφυγή ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Στόχος είναι να μετριαστεί το οικονομικό σοκ που θα προκαλούσε μια απότομη έξοδος. Βέβαια, έθεσε ως όρο τη δυνατότητα της χώρας να διαπραγματεύεται νέες εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ, τον οποίο μέχρι στιγμής απορρίπτουν οι Βρυξέλλες.

«Η κυβέρνηση τάσσεται κατά της παραμονής στην τελωνειακή ένωση. Θέλουμε να έχουμε την ελευθερία να υπογράφουμε εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο». Αυτή ήταν η αντίδραση του γραφείου της Τερίζα Μέι, για την οποία η παραμονή στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ αποτελεί εμπόδιο στη σύναψη συμφωνιών ανάμεσα στη Βρετανία και ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Επίθεση από τους υποστηρικτές του Brexit, όχι μόνο από το στρατόπεδο των Συντηρητικών, αλλά και του δικού του κόμματος, δέχθηκε ο αρχηγός των Εργατικών. Τον κατηγόρησαν ότι εγκαταλείπει τις αρχές τους, με αντάλλαγμα πολιτικά οφέλη. Ο επιχειρηματικός κόσμος όμως υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την αλλαγή πλεύσης του Κόρμπιν, καθώς μέσω της παραμονής στην τελωνειακή ένωση καταργούνται οι δασμοί και περιορίζονται άλλου είδους εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές. Αυτό έχει τη σημασία του, καθώς παραδοσιακά το πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα ήταν οι Τόρις.

Σίγουρα απογοητεύτηκαν από την ομιλία του Κόρμπιν όσοι προσδοκούσαν να στηρίξει μια πλήρη και χωρίς αστερίσκους παραμονή στην ΕΕ, καθώς δεν απέρριψε την αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι δεν στοχεύει στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Δεν πρέπει να περιμένουμε μια συγκινητική εξομολόγηση αφοσίωσης στις Βρυξέλλες από τον Κόρμπιν. Δεν του ήρθε η επιφοίτηση, επισημαίνει ο Μάθιου ντ’ Ανκόνα στην «Guardian». Η μεταστροφή του έχει πολιτικό και όχι ιδεολογικό υπόβαθρο. Αλλάζοντας στάση, σπέρνει το ζιζάνιο της διακομματικής συμμαχίας, το οποίο ίσως οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό των Συντηρητικών. Υιοθετώντας μια μετριοπαθέστερη στάση, διεκδικεί τη στήριξη των ανταρτών της Μέι στην ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου περί τελωνειακής ένωσης που θα διεξαχθεί μετά το Πάσχα.

Οι επιλογές του Κόρμπιν τώρα είναι δύο: να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι να καταρρεύσει εκ των έσω η κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση της Μέι ή να ασκήσει περαιτέρω πίεση προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες, καθώς η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει το χάρισμα όταν υπάρχουν καθυστερήσεις να γυρίζει το παιχνίδι υπέρ της. Λίγο πριν από τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει τη μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Να δημιουργήσει κοινό μέτωπο με τους Συντηρητικούς που επιθυμούν την παραμονή στην ΕΕ και να καταφέρει το τελειωτικό πλήγμα στην αξιοπιστία της Μέι.

Ο Τζορτζ Οσμπορν, Συντηρητικός πολέμιος του Brexit, επισημαίνει στην «Evening Standard» ότι η Τερίζα Μέι έκανε το μοιραίο λάθος να καθησυχάσει τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον αντίπαλό της. Εγραψε στο twitter: «Οι Τόρις άφησαν το τέρμα αφύλακτο και ο Κόρμπιν σκόραρε».