Ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, έκλεισε την Κυριακή σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των ισραηλινών φορολογικών μέτρων.

Ειδικότερα, εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως έκλεισαν την Κυριακή τον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, κάτι που σπάνια γίνεται, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ισραηλινών φορολογικών μέτρων.

Ο ναός έκλεισε το μεσημέρι της Κυριακής χωρίς ωστόσο να γίνει σαφές για πόσο διάστημα θα παραμείνει κλειστός. Ο Ναός της Αναστάσεως ή Ναός του Παναγίου Τάφου, καθώς βρίσκεται σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο όπου ετάφη ο Χριστός, θεωρείται ο ιερότερος τόπος του χριστιανισμού και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τον επισκέπτονται κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν.

Αργότερα την Κυριακή, επιτροπή της ισραηλινής κυβέρνησης πρόκειται να εξετάσει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο κράτος να απαλλοτριώσει ακίνητα στην Ιερουσαλήμ τα οποία έχουν πωληθεί τα τελευταία χρόνια από εκκλησίες σε ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων.

Οι Ισραηλινοί υπογραμμίζουν πως στόχος του νομοσχεδίου είναι να προστατευθούν μισθωτές κατοικιών από το ενδεχόμενο οι ιδιωτικές εταιρείες να μην παρατείνουν τις μισθώσεις τους. Οι εκκλησίες, που είναι ιδιοκτήτες πολλών ακινήτων στην πόλη, λένε πως ένας τέτοιος νόμος θα τις δυσκολέψει να βρίσκουν αγοραστές για τα ακίνητά τους.

«Αυτό το φρικτό νομοσχέδιο … αν εγκριθεί, θα καταστήσει δυνατή την απαλλοτρίωση των ακινήτων εκκλησιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση των ηγετών της Ελληνορθόδοξης, της Ρωμαιοκαθολικής και της Αρμενικής εκκλησίας.

Επιπλεόν οι ισραηλινές δημοτικές αρχές της Ιερουσαλήμ ακύρωσαν μια φορολογική εξαίρεση, την οποία είχαν εμπορικές ιδιοκτησίες στην πόλη που ανήκουν σε εκκλησίες, και άρχισαν να ζητούν από τις εκκλησίες να πληρώσουν αναδρομικά.

«Αυτό θυμίζει σε όλους μας νόμους παρόμοιας φύσης που είχαν εφαρμοστεί εναντίον των εβραίων στη διάρκεια σκοτεινών περιόδων στην Ευρώπη», υπογραμμίζουν οι εκκλησιαστικοί ηγέτες.

Ο Ναός της Αναστάσεως βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης που το Ισραήλ κατέχει εδώ και 50 χρόνια και η προσάτηση του οποίου θεωρείται παράνομη από τη διεθνή κοινότητα.