Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Παρασκευή τρεις πανεπιστημιακούς σε ποινές φυλάκισης με αναστολή, με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» επειδή το 2016 είχαν υπογράψει μια έκκληση ζητώντας να σταματήσουν οι επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των Κούρδων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan οι τρεις καθηγητές, που διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, καταδικάστηκαν σε ποινή ενός έτους και τριών μηνών με αναστολή.

Τον Ιανουάριο του 2016 είχαν υπογράψει αυτό το κείμενο που κατήγγειλε τη «σφαγή», όπως υποστηρίζουν, αμάχων από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Πρόκειται για τις πρώτες καταδίκες για την υπόθεση αυτή που είχε προκαλέσει την οργή πολλών οργανώσεων για την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Περισσότεροι από 1.100 Τούρκοι και αλλοδαποί διανοούμενοι, όπως ο Αμερικανός καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι είχαν υπογράψει το επίμαχο κείμενο.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούσαν τους καθηγητές ότι προωθήθηκαν το κείμενο, που έφερε τον τίτλο «Δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτό το έγκλημα», κατόπιν αιτήματος του PKK.

Ένας από τους συνηγόρους των τριών καθηγητών, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, σχολίασε ότι αυτό που έκαναν οι πελάτες του «δεν συνιστά έγκλημα σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία» αλλά σημείωσε ότι δεν θα υποβάλουν έφεση, γιατί δεν εμπιστεύονται το δικαστικό σύστημα.

Οι δίκες άλλων επτά πανεπιστημιακών αναβλήθηκαν για τον Απρίλιο.