Αντιδράσεις προκαλεί στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο Ιράν,βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να σπρώχνει και να ρίχνει από το αυτοσχέδιο πόντιουμ στο οποίο είχε ανάβει μια νεαρή γυναίκα που διαδήλωνε στο δρόμο μόνη της κατά της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να καλύπτουν το κεφάλι τους με μαντίλα.

Το βίντεο που αναρτήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μοιάζει να έχει τραβηχτεί στην οδό Ενγκελάμπ, μια κεντρική οδική αρτηρία στο κέντρο της Τεχεράνης. Αυτό ήταν το σημείο όπου συνελήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου μια άλλη διαδηλώτρια κατά της υποχρέωσης των γυναικών να καλύπτουν το κεφάλι τους.

Έκτοτε αρκετές δεκάδες Ιρανές ακολούθησαν το παράδειγμά της, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους στο δρόμο ή σε πάρκα με το κεφάλι ακάλυπτο και τη μαντίλα τους στο χέρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αυτό έκανε και η γυναίκα που εμφανίζεται στο βίντεο, ανεβασμένη πάνω σε ένα ντουλάπι με τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά της πιασμένα σε αλογοουρά.

Δύο αστυνομικοί της ζητούν να κατέβει, ο ένας με αυστηρό τρόπο και ο άλλος ευγενικά. Η γυναίκα δεν κουνιέται και απαντά με ήρεμη φωνή: «Πείτε μου τι κακό κάνω και θα κατέβω». «Διατάραξη της τάξης», απαντά ένας από τους αστυνομικούς.

Στο μεταξύ έχει συγκεντρωθεί γύρω από τη γυναίκα πλήθος ανθρώπων και ακούγεται ένας άνδρας να φωνάζει: «Ας τη χειροκροτήσουμε».

Σε ένα άλλο πλάνο του βίντεο, που φαίνεται να έχει τραβηχτεί από κινητό τηλέφωνο, ο ένας αστυνομικός εμφανίζεται να σπρώχνει τη γυναίκα η οποία πέφτει στο έδαφος. «Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;», ακούγεται να φωνάζει μια ανδρική φωνή.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό τι απέγινε η διαδηλώτρια.

Ανακοινώνοντας τη σύλληψη μιας άλλης διαδηλώτριας την Τετάρτη το βράδυ στη βόρεια Τεχεράνη, η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, γνωστή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγραψε στο Facebook ότι ο αστυνομικός παραβίασε τον νόμο διότι «κανένας άνδρας δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο σε μια γυναίκα».

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και να φορούν σχετικά φαρδιά και μάλλον μακριά ρούχα. Από τα τέλη Δεκεμβρίου τουλάχιστον 30 διαδηλώτριες έχουν συλληφθεί στην Τεχεράνη επειδή αψήφησαν αυτό τον κανόνα.