Πέντε αδερφάκια και οι γονείς τους ανασύρονται νεκροί από τα συντρίμμια. Οικογένειες στριμωγμένες σε υπόγεια και καταφύγια. Σοροί σκεπασμένες με χώμα και αίμα. Είναι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω φωτογραφιών και βίντεο μετά τον ανελέητο βομβαρδισμό του θυλάκου των ανταρτών της Ανατολικής Γκούτα στα περίχωρα της Δαμασκού. Τουλάχιστον 300 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις ημέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.500. Ο αριθμός των θυμάτων θα αργήσει να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς εκτιμάται ότι πολλά είναι θαμμένα στα συντρίμμια.

Η Ενωση Ιατρικών Οργανισμών και Οργανισμών Αρωγής (UOSSM), η οποία διευθύνει νοσοκομεία στο τμήμα της Συρίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ανέφερε ότι επίθεση δέχθηκαν τουλάχιστον επτά από αυτά τις τελευταίες τρεις ημέρες. «Εάν η μεγαλύτερη σφαγή της δεκαετίας του ’90 ήταν εκείνη στη Σρεμπρένιτσα, τότε σίγουρα η μεγαλύτερη σφαγή του 21ου αιώνα είναι αυτή», δήλωσε γιατρός που εργάζεται στην Ανατολική Γκούτα και συμπλήρωσε: «Πριν από λίγο ήρθε και με βρήκε ένα παιδάκι. Το πρόσωπό του ήταν μελανιασμένο και μετά βίας ανέπνεε. Το στόμα του ήταν γεμάτο άμμο. Το άδειασα με τα χέρια μου. Αυτά που αναγκαζόμαστε να κάνουμε εδώ δεν υπάρχουν στα εγχειρίδια ιατρικής. Ενα τραυματισμένο παιδί με πνεύμονες γεμάτους άμμο! Οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ασήμαντες. Το ίδιο και η τρομοκρατία. Υπάρχει μεγαλύτερη τρομοκρατία από τη δολοφονία αμάχων με κάθε είδους όπλα; Αυτό δεν είναι πόλεμος. Είναι σφαγή!», λέει αγανακτισμένος.

Παρατηρητές επιβεβαίωσαν ότι στις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, εκτός από συμβατικά όπλα, χρησιμοποιήθηκαν οι διαβόητες βόμβες – βαρέλια, παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς χαρακτηρίζονται από πολύ μικρή ακρίβεια.

Επειτα από επτά χρόνια παρεμβάσεων από εγχώριες και παγκόσμιες δυνάμεις, είναι σαφές ότι το καθεστώς Ασαντ και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν μία σαφή στρατιωτική νίκη αντί για πολιτική συμφωνία μέσω διαπραγμάτευσης, σημειώνει ο «Guardian».

Η Γκούτα αποτελεί μία από τις υποτιθέμενες ζώνες αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκαν τον Μάιο του 2017 έπειτα από συμφωνία της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν. Οι επιθέσεις ωστόσο που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα είναι από τις πιο βίαιες των τελευταίων επτά ετών, ενώ το καθεστώς Ασαντ έχει εντείνει την πολιορκία, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν επικίνδυνα οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων και οι 400.000 άμαχοι στην περιοχή να απειλούνται από λιμοκτονία και ασθένειες. Η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας είναι έκδηλη. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι διαπράττονται «ξεδιάντροπα εγκλήματα επικής κλίμακας» στην Ανατολική Γκούτα, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή. Σε μήνυμά του ο διευθυντής της Unicef στην περιοχή άφησε δέκα άδειες γραμμές με πολλά ερωτηματικά και μία υποσημείωση: «Δεν υπάρχουν λόγια πια για να περιγράψουμε τα μαρτύρια των παιδιών και την οργή μας».

Πολλοί κάτοικοι της Ανατολικής Γκούτα παραμένουν κρυμμένοι σε καταφύγια. Ο Σάντι Τζαντ, πατέρας ενός αγοριού τριών εβδομάδων, επισημαίνει ότι το μωρό εδώ και τρεις ημέρες δεν έχει δει τον ήλιο και δεν έχει αναπνεύσει καθαρό αέρα. Εκείνος προσπάθησε να βρει μία λύση. «Το καταφύγιό μας έχει ένα φεγγίτη», λέει. «Πηγαίνω τον γιο μου κοντά του για να νιώσει έστω και λίγο τη ζεστασιά του ήλιου».

Δημόσια συνεδρίαση

Η Μόσχα ζήτησε να συγκληθεί σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Γκούτα. «Αυτή η δημόσια συνεδρίαση θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να παρουσιάσουν την οπτική τους και να προτείνουν τρόπους άρσης του αδιεξόδου», δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.